FilmCentrum

Registreren

Raging Bull

Raging Bull
Waardering: 4 / 5
13 stemmen

Jaar: 1980
Regie:
Martin Scorsese
Cast:
Robert de Niro
Cathy Moriarty
Joe Pesci
Genre: Biografie / drama / sport
Lengte: 129 minuten
Première: 19 March 1981
6 July 2017 (re-release)
IMDb: 8.2 (354.225 stemmen)
IMDb Top 250: #157
Empire 500: #11
Kijkwijzer: Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik
Blinde ambitie, na-ijver en een overkill aan testosteron lagen ten grondslag aan Jake La Motta's carrière (wereldkampioen middengewicht 1949, één keer Sugar Ray Robinson verslagen). De Niro, die in de beste method acting-traditie dertig kilo aankwam voor de rol, zet La Motta neer als een niet al te sympathiek figuur en geeft inzicht in de psyche van een bokser die door roeien en ruiten gaat om zijn doel te bereiken.

Trailer

Reacties (3)

GrayFox
Thursday 13 May 2010 om 21:51
Waardering: 2.5 / 5

Ik snap niet wat iedereen zo geweldig vindt aan deze film. Het is wel een goeie film hoor, maar de boksscenes zijn echt slecht, en het verhaal is erg langzaam. Ik zal deze film niet snel een tweede keer kijken.

Ramon
Tuesday 15 October 2013 om 13:00
Waardering: 4.5 / 5

Vijf jaar geleden zag ik deze klassieker van Scorsese voor het eerst, en het is opvallend hoeveel van het verhaal en de kenmerkende scènes me nog waren bijgebleven. Dat geeft denk ik wel aan hoeveel indruk het geheel op me maakte destijds, en ook de tweede kijkbeurt is me ontzettend bevallen.

Hoewel het geheel draait om Robert de Niro als bokser, is het iets te simplistisch om dit neer te zetten als een boksfilm. Het script draait veel meer om de verschillende lagen van het hoofdpersonage, dat vooral tot uiting komt door de fenomenale vertolking van De Niro. Niet alleen zijn transformatie qua gewicht is indrukwekkend, het is het gehele plaatje waardoor hij uitblinkt.

Ook Joe Pesci speelt hier één van de beste rollen van zijn carrière, terwijl het niet zo veel afwijkt van de rest van zijn repertoire. Tot slot pakt de keuze om het geheel in zwart-wit te tonen zeer positief uit, aangezien het vooral de rauwe, onderlinge confrontaties versterkt. De scène tussen De Niro en Pesci over overspel is briljant.

EdwinBeek
Sunday 6 August 2017 om 11:22
Waardering: 3.5 / 5

Fysiek indrukwekkende rol van DeNiro in een voor mij wat onevenwichtige film. Het laatste gedeelte leek meer op een aanhangsel en ik had het gevoel dat de film al een half uur eerder was afgelopen. Plus dat de verouderings-grime van DeNiro niet overtuigend gedaan was. Zonde.

Z'n personage zelf overtuigd wel degelijk. De langzaam opbouwende paranoïde is spannend en de gevolgen zijn meedogenloos uitgespeeld. De wankele broederliefde tussen Pesci en DeNiro is voelbaar. Mooi en stoer. Verteld met de gebruikelijke visuele flair van Scorsese. Vooral de box-wedstrijden steken er bovenuit. Spijtig dat men zo vaak zichtbaar misslaat. Gelukkig helpt het sound-design dan een handje, want die is erg uitgekiend. Wat opviel was dat er weinig nagesynchroniseerd is, want de live dialoog op de set laat soms aan verstaanbaarheid wat te wensen over.

Kortom, de film viel me wat tegen eerlijk gezegd. Terwijl hij zeer degelijk is en genoeg prestige heeft vergaard sinds de release. Maar dat komt denk ik omdat ik sommige ingrediënten (wise-guy talk, hechte mannelijke vriendschappen, geweld als oplossing, aftakeling na succes, verraad, enz) al vele malen heb gezien in het rijpere "Goodfellas."
En met die vergelijking gaat deze Raging Bull toch écht knock-out...

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Fly Me to the Moon