FilmCentrum

Registreren

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket
Waardering: 4 / 5
14 stemmen

Jaar: 1987
Regie:
Stanley Kubrick
Cast:
Matthew Modine
Adam Baldwin
Vincent D'Onofrio
Genre: Actie / drama / oorlog
Lengte: 116 minuten
Première: 29 oktober 1987
IMDb: 8.3 (737.027 stemmen)
IMDb Top 250: #106
Empire 500: #457

Reacties (3)

Walter
zaterdag 22 december 2012 om 10:13
Waardering: 3 / 5

de eerste drie kwartier van de film

als je Forrest Gump of Rainman kijkt, kan je het idee krijgen dat een retard spelen tamelijk eenvoudig is. gaar uit je ogen kijken, beetje stamelen, klaar. wie ook Full metal jacket heeft gezien, weet dat-et het ook hopeloos mis kan gaan. Vincent D'Onofrio kijkt gaar uit zijn ogen, hij stamelt, maar het werkt niet. dat heeft ermee van doen dat hij dit niet consequent doet. je hebt als kijker dan ook niet 1, 2, 3 in de gaten dat je met een zwakbegaafde van doen hebt. jammer. ook jammer is dat spoiler het ontsporen van private Pyle niet geloofwaardig in beeld is gebracht spoiler.

de eerste drie kwartier steelt R. Lee Ermey als Gunnery Sergeant Hartman de show. ik heb goed gelachen om de man. de film is op Film Centrum ingedeeld in de categorieën actie, oorlog en drama, maar tot de uitzending naar Vietnam is-ie wat mij betreft een comedy. dat kan ook goed met mijn afwijkend gevoel voor humor te maken hebben. mogelijk vinden sommige kijkers het afblaffen van nieuwe soldaten schokkend. dat kan natuurlijk.

de rest van de film

over de rest van de film kan ik kort zijn: dat is een aaneenschakeling van onsamenhangende scènes. door een gebrek aan samenhang was het voor mij niet mogelijk met de soldaten mee te leven en werd de film (dus) niet spannend. hoewel ik me kan voorstellen dat Kubrick de kijker heeft willen meegeven dat oorlog zinloos is, denk ik dat hij er beter aan had gedaan iets meer structuur aan te brengen en juist de personages waarmee de kijker in de loop van de film een band heeft opgebouwd onverwachts om te laten komen.

hoe deze film aan een 8,4 op imdb komt is me een raadsel.

Taluma
donderdag 6 juni 2013 om 07:28
Waardering: 3,5 / 5

De eerste helft van de film is beter dan de tweede helft. Maar ik had er meer van verwacht.

Ramon
zondag 9 juni 2013 om 12:21
Waardering: 4 / 5

Er zijn al bijzonder veel films gemaakt over Vietnam, maar Full Metal Jacket heeft weer dat typische randje waaraan je herkent dat Stanley Kubrick erachter zit. De film bevat veel sterke elementen, maar is geen al te samenhangend geheel en daardoor niet één van zijn beste films.

Het eerste gedeelte over de boot camp vind ik persoonlijk erg sterk, voornamelijk door R. Lee Ermey als de bikkelharde en strenge sergeant die de jonge soldaten het leven zuur maakt. Het tweede segment bestaat uit knappe losse scènes, maar iets meer samenhang was welkom geweest.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

Stemverdeling

0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Individuele stemmen

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Furiosa: A Mad Max Saga