FilmCentrum

Registreren

Nieuw stuk Metropolis gevonden

donderdag 21 januari 2010 15:35 door Tom Hamoen - Bron

MetropolisKranten verleden tijd? Wij als FilmCentrum nemen dat graag terug nu NRC Next is gekomen met een nieuwtje dat we nog niet elders op internet hebben kunnen ontdekken: De vondst van nieuwe minuten van de filmklassieker Metropolis uit 1927.

Zoals vrijwel altijd interesseerde een mailtje over verloren minuten filmrestaurateur Martin Kober van een Duitse filmarchieveringsstichting weinig. Een Spaanse filmexpert bracht hem echter tot inkeer en er werd direct een medewerker naar het Argentijnse filmmuseum gestuurd waar de film vandaan kwam. En verrek, het bleek dat er een ware filmschat was gevonden. Hierdoor werd op enkele minuten na één van de grootste films uit de begintijd completer.

Metropolis is zeg maar de Avatar van de jaren '20 van de vorige eeuw. Het was een peperdure en revolutionaire productie, die echter niet het succes van Avatar wist te behalen. Pas in de jaren '60 van de vorige eeuw werd de film over futuristisch 2023 en de strijd tussen verschillende klasses een klassieker die menig filmmaker heeft beïnvloed.

Door allerlei omstandigheden was er tot op heden slechts een verminkte versie in omloop, die Unesco al als eerste film op de werelderfgoedlijst had gezet. Een Argentijnse bioscoop had het origineel echter, tegen de afspraken in, niet na afloop verbrand maar schonk de kopie aan een bekende filmcriticus. Die vertoonde de film verschillende keren en knipte er mogelijk de pikante scene's uit voor een pornoverzamelaar. Jaren later verkocht deze zijn collectie en belandde de film bij een klein filmmuseum op de plank dat de schat in 2008 ontdekte.

Eerder dit jaar is dit origineel na lang onderhandelen overgebracht naar Duitsland, waar men de film digitaliseerde en restaureerde. De film, die nu op zo'n 200 meter na compleet is, wordt op zowel het Filmfestival van Berlijn als in Frankfurt op 12 februari vertoond.

De kans dat de overige 200 meter ooit nog gevonden wordt is klein. Een versie die nu dus nog op DVD verschijnt, is zo goed als zeker de ultieme Directors Cut.

Volgende bericht MacGruber trailer
Vorige bericht Nominaties BAFTA's bekend gemaakt

Tags

Tag Metropolis

Klik op een tag om de laatste nieuwtjes met die tag te bekijken.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Midsommar