FilmCentrum

Registreren

Ernest Borgnine overleden

maandag 9 juli 2012 11:56 door Tom Hamoen

Ernest BorgnineGisteravond is bekend geworden dat op 8 juli 2012 oudgediende en Oscarwinnaar Ernest Borgnine is overleden. Hij werd 95 jaar oud en overleed in een ziekenhuis in Los Angeles.

Borgnine werd geboren op 24 januari 1917 als zoon van Italiaanse immigranten. Op zijn achttiende verliet hij school en ging hij in dienst bij de marine. Hier werkte hij tot 1945, waarna hij verschillende baantjes had. Toen zijn moeder suggereerde dat hij met zijn persoonlijkheid wel eens acteur kon worden, schreef hij zich prompt in bij een acteerschool. Na deze afgerond te hebben speelde hij lange tijd in het theater, met een doorbraak op Broadway in 1949. Twee jaar later verhuisde hij naar Los Angeles voor een tv- en filmcarrière.

The Wild BunchDe veteraan speelde vervolgens in ruim 200 titels, waaronder The Wild Bunch, The Poseidon Adventure, Escape from New York, The Dirty Dozen en diens vervolgen, Convoy, McHale's Navy, de geflopte stripverfilming Blueberry en recentelijk nog in Red. In die laatste film legde hij haarfijn uit wat er was gebeurd en waar de afkorting voor stond. In 1955 kreeg hij een Oscar voor zijn hoofdrol in de film Marty, waarin hij een slager speelt die ondanks zijn principes tegen de liefde toch verliefd wordt.

Op tv speelde hij bijrollen en gastoptredens in onder andere Home Improvement, Airwolf, The Love Boat, Little House on the Prairie en E.R.. Ook sprak hij diverse tekenfilms in, waarvan zijn rol als Mermaidman in Spongebob Squarepants de bekendste is.

Voor zijn werk werd hij naast een Oscar ook bekroond met diverse onderscheidingen van universiteiten en steden. Tevens heeft hij een ster op de Walk of Fame en hangt zijn foto in The Hall of Great Western Performers in het Amerikaanse Western Heritage Museum. In 2011 kreeg hij uit handen van Morgan Freeman de Screen Actors Lifetime Achievement Award.

Borgnine laat zijn vijfde vrouw, veel kinderen en nog meer kleinkinderen achter.

Volgende bericht Eerste promotie RoboCop
Vorige bericht Cartoon: How I Spent My Summer Vacation

Tags

Tag Ernest Borgnine Tag Overleden

Klik op een tag om de laatste nieuwtjes met die tag te bekijken.

Reacties (3)

TomMDP
maandag 9 juli 2012 om 13:31

die was echt altijd heerlijk om naar te kijken ^^
Vooral in "the dirty dozen" is die geweldig

Ramon
maandag 9 juli 2012 om 13:35

Absoluut, hele markante kop ook!

Nohands
woensdag 11 juli 2012 om 00:57

Yup zeker een markante kop, vond hem schitterend in the wild bunch, heerlijke brute cowboy film!!!

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire