FilmCentrum

Registreren

Argo en Affleck grote winnaars BAFTA's

maandag 11 februari 2013 10:13 door Tom Hamoen - Bron

In een regenachtig Londen werden gisteravond de BAFTA's uitgereikt, de Britse tegenhangers van de Oscars. Tot grote verbazing van regisseur Ben Afflecks werd zijn film Argo de grote winnaar van de avond, door zowel het beeldje voor beste regisseur als beste film in de wacht te slepen. Daarnaast ontvingen de makers van de thriller de prijs voor beste editing.

ArgoAffleck dankte in een eerste reactie op zijn prijs als beste regisseur iedereen in de zaal. Na deze euforische dankronde richtte hij zijn woord aan de entertainmentindustrie; hij bedankte voor de tweede kans die hij had gekregen na zijn mindere periode en wenste iedereen succes die zich in dezelfde situatie bevindt. Tijdens de uitreiking de prijs voor de beste film kwam producent George Clooney, die het woord op Affleck richtte, hierop terug met de woorden "als dit je tweede kans was, dan zijn we erg benieuwd wat je van een derde weet te maken."

Hoewel Argo de belangrijkste prijzen in de wacht sleepte werd Les Misérables statistisch gezien de grote winnaar, met als belangrijkste prijs die voor Anne Hathaway voor haar imponerende bijrol in de film. Totaal geëmotioneerd en bijna niet uit haar woorden komend sprak ze haar dankwoord uit. Naast deze prijs verzilverde de musicalfilm van Tom Hooper kleinere nominaties, zoals die voor beste geluid en beste make-up.

LincolnSteven Spielbergs Lincoln mag gezien worden als de grote verliezer van de avond, hoewel Daniel Day-Lewis er zoals verwacht met het beeldje voor de beste hoofdrol vandoor ging. In zijn speech grapte de gelauwerde acteur dat telkens wanneer hij van een stoel moet komen hij een prijs krijgt, en dat in elk huis waar hij heeft gewoond inmiddels wel een beloning voor zijn werk heeft gestaan. Ook toonde hij zich nederig door te stellen dat eigenlijk elke genomineerde had moeten winnen.

Andere grote verliezers waren onder meer Zero Dark Thirty en The Master, die wel regelmatig werden genoemd als zijnde genomineerd maar geen enkel beeldje mochten ophalen. Of zoals komiek Billy Connolly het plastiek noemde "een onbekende vent met een dodenmasker op een staak". Wellicht was dit een schrale troost voor de verliezers en een schrik voor de makers van Life of Pi die het moesten doen met kleinere prijzen.

SkyfallEen andere opmerkelijke winnaar die we niet ongenoemd willen laten is Micheal Haneke's Amour, die zowel beste actrice als beste buitenlandse film wist te verzilveren. In beide gevallen was er echter niemand om het beeldje op te halen. Ook Skyfall kon op winst rekenen; de productie kreeg zowel de prijs voor beste Britse film als die voor beste originele muziek. Bij de speech voor de eerstgenoemde prijs werd naast een resem anderen vooral bedenker Ian Fleming bedankt, zonder wie Bond nooit had bestaan.

Andere winnaars en verliezers zijn hier te bekijken.

Het was dit jaar aan Stephen Fry de beurt om de show te verzorgen, iets wat hij zoals gewoonlijk met verve deed. Met veel Britse humor maakte hij doorlopend de zaal, waarin een groot deel van Hollywood plaats had genomen, smakelijk aan het lachen. Hierbij schuwde hij het niet het fenomeen prijzenshows en zichzelf regelmatig op de hak te nemen. Er kwam behalve humor echter ook lof uit zijn welbespraakte mond. Meermaals sprak hij zich uit over het feit dat we er een heel mooi filmjaar op hebben zitten, iets wat verschillende uitreikers roerend met hem eens waren. Zo sprak Sarah Jessica Parker over "de gouden eeuw der acteurs". Aan het einde van de show riep Fry de kijkers op vooral naar de film te blijven gaan, ervan te blijven genieten, erover te blijven praten en ook zelf de camera ter hand te nemen.

Hoewel zorgvuldig werd toegewerkt naar de prijs voor beste film, sloot de prijzenregen af met een oeuvre-onderscheiding. Deze was voor filmmaker, acteur, scenarist en producer Alan Parker. Hij is onder meer de man achter Evita, The Life of David Gale en Mississippi Burning. Met veel lovende woorden reikte Kevin Spacey de prijs uit. Met een staande ovatie en een emotionele speech waarin Parker vertelde dat de afgelopen 40 jaar geen verspilling waren, kwam vervolgens een einde kwam aan de 65e editie van de BAFTA's.

Volgens sommige mensen zouden deze prijzen een graadmeter zijn voor de Oscars, die over twee weken worden uitgereikt. Wat denk jij, zal Argo ook daar de grote winnaar worden?

Volgende bericht Bioscoop top 10 week 6
Vorige bericht Cartoon: A Good Day to Die Hard

Tags

Tag Argo Tag BAFTA

Klik op een tag om de laatste nieuwtjes met die tag te bekijken.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire