FilmCentrum

Registreren

Moonlight winnaar bizarre Oscars

maandag 27 februari 2017 06:26 door Ramon van Dam

MoonlightDe ontknoping van de Oscars is afgelopen nacht op een bizarre manier verlopen: aanvankelijk werd La La Land aangekondigd als de grote winnaar, maar al snel werd bekend dat er een grote fout was gemaakt en dat Moonlight de Academy Award voor beste film van het jaar had gewonnen. Warren Beatty bleek per abuis in zijn envelop de winnende kaart voor Emma Stone te hebben zitten. Het winnende drama van Barry Jenkins won daarnaast de prijzen voor de beste mannelijke bijrol (Mahershala Ali) en het beste bewerkte scenario.

La La Land ging er uiteindelijk vandoor met zes prijzen, te weten die voor beste regisseur (Damien Chazelle), vrouwelijke hoofdrol (Emma Stone), cinematografie, productiedesign, originele score en originele nummer ("City of Stars").

La La LandTegen het einde van de avond mocht Damien Chazelle het podium beklimmen om de Oscar voor de beste regie in ontvangst te nemen. De filmmaker is hiermee op 32-jarige leeftijd de jongste regisseur ooit die deze award toegekend kreeg door de Academy.

De prijzen voor de beste hoofdrollen gingen naar Casey Affleck (Manchester by the Sea) en Emma Stone (La La Land), terwijl de beste bijrollen werden toegekend aan Mahershala Ali (Moonlight) en Viola Davis (Fences). De scripts van Moonlight en Manchester by the Sea werden bekroond tot beste bewerkte en originele scenario.

De avond opende met Justin Timberlake, die zijn genomineerde hit Can't Stop the Feeling uit Trolls vertolkte met veel dansers en zo de aanwezigen van hun stoel kreeg. Vervolgens begon Jimmy Kimmel aan zijn openingsmonoloog waarin hij onder andere de "overrated" Meryl Streep eerde, refererend aan uitspraken van Donald Trump.

Dit jaar bleek aanvankelijk lastiger te voorspellen dan de voorgaande edities. In veel vroege categorieën kwam er een verrassende winnaar uit de bus, wat ook te merken was aan de reacties van de winnaars. Daarnaast namen zowel veel winnaars als presentatoren de kans om een politiek statement te maken richting Donald Trump. Jimmy Kimmel merkte op een gegeven moment op dat de president na twee uur nog steeds niets had getweet over de Academy Awards en dat hij zich zorgde maakte. Vervolgens plaatste hij de volgende tweet:


La La Land bleef lang met lege handen zitten, maar won in het midden van de ceremonie de prijs voor beste productiedesign. De film is daarmee de eerste winnaar in deze categorie in pakweg veertig jaar die zich niet in het verleden afspeelt.

De jaarlijkse in memoriam werd dit jaar bijgestaan door een optreden van Sara Bareilles. Terwijl de zangeres op het podium zong werden op de achtergrond de foto's en namen getoond van mensen in de filmindustrie die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen, eindigend met Debbie Reynolds en Carrie Fisher.

Casey Affleck won voor zijn hoofdrol in Manchester by the Sea en zorgde daarmee voor een primeur: samen met zijn broer Ben vormt hij het enige duo bestaande uit broers dat Oscars won in verschillende categorieën.

De volledige lijst met winnaars van de 89e uitreiking van de Academy Awards is als volgt:

Beste Film
Moonlight

Beste Acteur in een Hoofdrol
Casey Affleck, Manchester by the Sea

Beste Actrice in een Hoofdrol
Emma Stone, La La Land

Beste Regisseur
Damien Chazelle, La La Land

Beste Acteur in een Bijrol
Mahershala Ali, Moonlight

Beste Actrice in een Bijrol
Viola Davis, Fences

Beste Animatiefilm
Zootopia

Beste Bewerkte Scenario
Moonlight

Beste Cinematografie
La La Land

Beste Niet-Engelstalige Film
The Salesman

Beste Originele Scenario
Manchester by the Sea

Beste Documentaire
O.J.: Made in America

Beste Productiedesign
La La Land

Beste Geluidsmix
Hacksaw Ridge

Beste Geluidsmontage
Arrival

Beste Korte Animatiefilm
Piper

Beste Korte Documentaire
The White Helmets

Beste Korte Film
Sing

Beste Kostuums
Fantastic Beasts and Where to Find Them

Beste Make-up en Haar
Suicide Squad

Beste Montage
Hacksaw Ridge

Beste Originele Muziek
La La Land

Beste Originele Nummer
“City of Stars,” La La Land

Beste Visuele Effecten
The Jungle Book

Volgende bericht Cartoon: Oscars 2017
Vorige bericht Voorspelling Oscars volgens onze pool

Tags

Tag La La Land Tag Moonlight Tag Oscars

Klik op een tag om de laatste nieuwtjes met die tag te bekijken.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Midsommar