FilmCentrum

Registreren

Werd Up hierop gebaseerd?

donderdag 17 juni 2010 13:40 door Ramon van Dam - Bron

UpVorig jaar bracht Pixar de film Up uit, en zoals vrijwel altijd bij hun producties werd de animatiefilm een enorme hit. Zowel het publiek als de critici waren enthousiast en de film nam de Oscar voor de beste animatiefilm van het jaar mee naar huis. Sterker nog, hij werd zelfs genomineerd in de algemene categorie voor de beste film, maar inmiddels zijn er wat geruchten boven komen drijven die de andere kant van het succesverhaal laten zien.

In 2005 begonnen enkele studenten van een Franse academie aan een korte computergeanimeerde film met de titel Above then Beyond, en het jaar erop werd het project afgerond. Diverse mensen hebben inmiddels aangegeven dat het filmpje wel heel veel ideeën deelt met de grote productie van Pixar; zo zien we hoe een klein huisje overeind blijft tussen de wolkenkrabbers, dreigt iemand het huis uitgezet te worden en uiteindelijk stijgt het kleine gebouwtje op tussen de wolken.

Onderaan dit bericht kan je de korte film zelf bekijken om te beoordelen in hoeverre Pixar leentjebuur gespeeld zou kunnen hebben bij de Fransen. Er is in ieder geval bewijs dat de film in 2007 online is gezet, ver voordat iemand buiten Pixar ook maar wist waar ze mee bezig waren. Pas in 2008 kregen we voor het eerst het concept te zien van het huis dat wegvliegt met ballonnen.

Yannick Banchereau is één van de studenten die betrokken was bij het project en volgens hem heeft de academie een samenwerkingsverdrag met de grote animatiestudio. Hij denkt dan ook dat ze het filmpje gezien hebben om de ideeën vervolgens te "lenen" voor eigen gebruik.

Een ander probleem is dat regisseur Pete Docter tegenstrijdige verhalen heeft vertelt over het ontstaan van de film. De ene keer vertelt hij dat ze eerst het idee hadden van het vliegende huis om vanaf dat punt vervolgens terug te werken, maar de officiële production notes geven aan dat de oude man juist eerst bedacht werd.

Het is hoe dan ook een apart verhaal dat nog een staartje kan krijgen. We zullen wellicht nooit te weten komen of Pixar het idee voor de film heeft afgekeken bij de Franse studenten, maar wellicht komen ze binnenkort nog met een statement naar buiten.

Volgende bericht Veel X-Men: First Class nieuws
Vorige bericht Nog meer Wizard of Oz nieuws

Tags

Tag Above Then Beyond Tag Pixar Tag Up

Klik op een tag om de laatste nieuwtjes met die tag te bekijken.

Reacties (1)

Tomhamoen
donderdag 17 juni 2010 om 14:28

Er is nóg een verhaal. Ivan Adriaenssens en Luc en Michaël Vincent hebben een tijdje filmstudios bezocht met hun ideeen voor (animatie)films. Eén van de dingen was hetgeen waarmee ze uiteindelijk de serie Orphanimo !! hebben gemaakt waar heel toevallig ook een huis word bedreigt door een opkoper en een huis eveneens het laatste het laatste is dat overblijft en dat op den duur ook opstijgt.

Bewijzen dat dat idee is gebruikt, is echter tamelijk lastig.

Wel mooi hoe drie verschillende makers drie totaal verschillende dingen maken met exact hetzelfde uitgangspunt.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire