FilmCentrum

Registreren

Reservoir Dogs, plagiaat of een hommage?

woensdag 30 juni 2010 13:16 door Ramon van Dam - Bron

Reservoir DogsQuentin Tarantino brak in 1992 definitief door met de misdaadthriller Reservoir Dogs. De film bracht ons diverse memorabele scènes, maar sinds de film is verschenen is er ook al ontzettend veel gediscussieerd over de originaliteit van de regisseur.

Tarantino heeft altijd al aangegeven dat hij veel andere filmmakers bewondert en dat hij dit laat merken met diverse hommages in zijn films naar hun werk. Volgens een groepje critici gaat het echter een stuk verder dan referenties naar zijn voorbeelden, zij vinden het eerder plagiaat en beschuldigen hem van een gebrek aan creativiteit.

Van Reservoir Dogs heeft de regisseur altijd gezegd dat het zijn versie is van Stanley Kubricks The Killing, maar dat het enkel de algemene geest van die film als voorbeeld gebruikt. Het plot heeft veel weg van Kansas City Confidential en enkele scènes lijken direct uit City on Fire en The Big Combo te komen. Bovendien kwam het idee om iedereen aan te duiden met een kleur uit The Taking of Pelham One Two Three.

Wat denken jullie, zijn dit mooie eerbetonen aan filmklassiekers of laat Tarantino hiermee zien toch niet zo origineel te zijn? Om de discussie wat op te voeren heeft Rotten Tomatoes de volgende video online gezet:

Volgende bericht Andy Serkis speelt wederom een aap
Vorige bericht Top Gun 2 op komst?

Tags

Tag Plagiaat Tag Quentin Tarantino Tag Reservoir Dogs

Klik op een tag om de laatste nieuwtjes met die tag te bekijken.

Reacties (2)

GrayFox
woensdag 30 juni 2010 om 14:19

Ook al zijn elementen en concepten uit andere films overgenomen, het echte creatieve aspect aan Tarantino vind ik toch de sfeer en de humor in zijn films. Van elk verhaal dat Tarantino aanpakt weet je toch dat het geheel anders over zal komen dan het origineel. En of het dan plagiaat is of niet... het zijn gewoon heerlijke films!

Andrew
zondag 4 juli 2010 om 21:14

Ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen wat mensen aan Tarantino-films vinden. Dus of het plagiaat is of een hommage, voor mij blijft het cinematografische vullis. Niet meer en niet minder.

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

The Lion King