FilmCentrum

Registreren

Sint poster mag blijven hangen

zaterdag 23 oktober 2010 13:11 door Tom Hamoen

SintHet kan de trouwe filmfan (en iedereen die dat niet is) onmogelijk ontgaan zijn: De filmposter van Sint zou niet goed zijn. Hij is te eng en zou het icoon Sinterklaas om zeep helpen.

Gisteren is bekend geworden dat de reclamecodecommissie geen probleem heeft met de poster, en dat hij zodoende niet zal worden verboden. Regisseur Johan Nijenhuis, wiens recente film Foeksia de Miniheks onlangs nog door de Amerikanen werd geweerd, laat het er echter niet bij zitten. Hij is een petitie gestart, die helaas niet makkelijk online te vinden is. Gezien het feit dat de uitspraak van de reclamecodecommissie niet bindend is, meldde hij aan RTL Boulevard nu eventueel naar de rechter te willen om de poster alsnog te verbieden.

Hier blijft het echter niet bij: Ouderorganisatie Ouders en Coo heeft namelijk aangekondigd alle bioscopen waar de film wordt vertoont te zullen gaan boycotten. De film in zijn geheel verbieden is echter niet hun voornemen, getuige de uitgebreide vragenlijst op hun website die verduidelijking geeft over hun standpunt. Hierin zeggen zij onder andere: "We hebben aangegeven dat het Dick Maas vrij staat om in dit land elke film te maken die hij wil. Hoe je ook mag denken over het feit dat hij een kinderfeest misbruikt om op deze manier er geld uit te slaan. Het maakt ons niet uit of de film vertoond wordt in zeven zalen tegelijk. Het staat ieder vrij. Wel hebben wij gesteld dat het ouders met kinderen dan vrij staat om de bioscopen te mijden. En dat adviseren wij ook als kinderen het risico lopen met de beelden in aanraking te komen."

Intussen gaat de promotie voor de film stug door. Zo zijn er bij een aantal bioscopen al popcornbekers aangetroffen, is de site gelanceerd en een actie als deze zorgt er ook voor dat iedereen het over de film heeft. Of de poster dus wel of niet in het straatbeeld zal verschijnen, over promotie hoeft regisseur Dick Maas niet te klagen.

Ook voor de dvd-release is het mogelijk dat Sint op flink wat publiciteit kan rekenen. Ouders en Coo heeft namelijk aangekondigd te overwegen rond die tijd ook actie te gaan voeren. Tv-zenders die de film willen uitzenden kunnen misschien ook rekenen op een verzoek van de organisatie om rekening te houden met kinderen en de film niet uit te zenden.

Wie benieuwd is naar de gehele uitspraak van de reclamecodecommisie kan hier terecht. En voor de mensen die deze hele storm meer dan zat zijn, heeft cartoonist Metin Sevin een cartoon gemaakt.

Volgende bericht Shoot Me Festival awards uitgereikt
Vorige bericht Nominaties Gotham Awards 2010 bekend

Tags

Tag Dick Maas Tag Johan Nijenhuis Tag Poster Tag Sint

Klik op een tag om de laatste nieuwtjes met die tag te bekijken.

Reacties (10)

GrayFox
zaterdag 23 oktober 2010 om 20:17

Ouderenorganisatie? Ik denk eerder een ouderorganisatie Blij

Ramon
zondag 24 oktober 2010 om 12:34

Dank Knipoog

Maar goed, de ophef blijf wat mij betreft overdreven, de poster is helemaal zo erg niet...

Margo
zondag 24 oktober 2010 om 13:20

Nouja, voor een kindje van 4 die denkt dat die man echt is en ook bij hem op bezoek gaat komen..

Ramon
zondag 24 oktober 2010 om 14:39

Ik denk niet dat een kind van 4 iets engs ziet in de poster, er is niets te zien

Tomhamoen
zondag 24 oktober 2010 om 14:41

Volgens Nijenhuis zou uit onderzoek gebleken zijn dat dat in eerste instantie inderdaad niet het geval is, maar dat dat later nog wel terugkomt in de vorm van gedrag ofzo.

GrayFox
maandag 25 oktober 2010 om 08:59

Als de poster van Saw mag blijven hangen, moet deze ook kunnen toch? Bovendien gaat het hier om een fictief persoon, en wettelijk gezien maakt het natuurlijk niet uit dat ouders hun kinderen wijsmaken dat de sint echt bestaat. Als ik mijn kinderen wijsmaak dat graaf dracula een aardige man is die altijd cadeautjes en snoepjes komt brengen, mag je daar dan ook geen enge filmposter meer van maken?

Margo
maandag 25 oktober 2010 om 09:43

Um, Dracula en Sinterklaas? Sorry, ik zie het verband niet. Sinterklaas staat er namelijk bekend om een goede man te zijn, Dracula, not so much..

GrayFox
maandag 25 oktober 2010 om 15:43

Ja maar het punt is dat het een fictief persoon is. (Nouja, Sint Nicolaas bestond natuurlijk wel echt, maar Sinterklaas is toch fictief.) Ik zeg alleen maar dat ik niet denk dat het wettelijk van toepassing is of kinderen geloven dat hij echt bestaat of niet. Want dat is toch het hele probleem hiervan? Wat nou als ze een hele enge versie van klaas vaak hadden gemaakt? Of een ander persoon die normaal goed van aard is?
Ik weet iig zeker dat er een stuk engere posters hebben gehangen dan deze.

Andrew
zaterdag 30 oktober 2010 om 15:31

Vergeet Sint van Dick Maas. De enige échte slechtheiligman vind je op www.el-hombre.info

GrayFox
zaterdag 30 oktober 2010 om 19:18

"Ik raakte aan de zware sjek en werd een satanist"
LOL Blij

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire