FilmCentrum

Registreren

Waarom Toy Story 3 geen Best Original Screenplay nominatie kreeg

zondag 30 januari 2011 15:35 door Ramon van Dam - Bron

Toy Story 3De jaarlijkse bekendmaking van de genomineerden voor de Academy Awards zorgt altijd voor veel enthousiasme binnen én buiten Hollywood, maar tegelijkertijd zijn er ook altijd weer vreemde keuzes waar veel mensen het niet mee eens zijn. Een kleine week geleden maakte de Academy het lijstje bekend van mensen en films die dit jaar kans maken op een Oscar, en één van de films die het met vijf nominaties meer dan goed heeft gedaan is Toy Story 3.

De film is genomineerd in de categorieën Best Motion Picture, Animated Feature Film, Original Song, Sound Editing en Adapted Screenplay, en met die laatste nominatie hebben enkelen wat problemen. Want waarom is de film genomineerd in de categorie voor bewerkte verhalen, en telt het niet als een origineel verhaal? Regisseur Lee Unkrich heeft op Twitter het antwoord gegeven:

Lee Unkrich
To answer those who've asked: Toy Story 3's screenplay wasn't nominated as Adapted because it's a sequel with existing characters.


Eén van de regels bij de schrijverscategorieën is dus dat een origineel werk geen vervolg kan zijn en dat het geen bestaande personages mag gebruiken. Deze regel is er al jaren en de nominatie voor Toy Story 3 als bewerkt scenario is in dat opzicht dus niet verrassend, maar de vele vragen rondom dit feitje geven wel aan hoe verwarrend de huidige regels zijn.

Al jaren pleiten diverse hoge piefen en filmstudio's ervoor om de regels voor de Oscars te vereenvoudigen en te verduidelijken, maar het lijkt er vooralsnog niet op dat de Academy hier gehoor aan gaat geven. Nederland heeft ook al meerdere malen moeite gehad met de regels; zo werd Bluebird in 2004 gediskwalificeerd op basis van de regels en was er veel gedoe rondom de aangepaste versie van Wit Licht.

Volgende bericht Bekijk de eerste 2 minuten van Rio
Vorige bericht Saoirse Ronan in The Hobbit?

Tags

Tag Oscars Tag Toy Story 3 Tag Wit Licht

Klik op een tag om de laatste nieuwtjes met die tag te bekijken.

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire