FilmCentrum

Registreren

The Adventures of Tintin: the Secret of the Unicorn

door Hans Gravekamp

The Adventures of Tintin: the Secret of the Unicorn

Rubriek: Bioscoop

Regie: Steven Spielberg
Cast: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig
Genre: Animatie / avontuur / familie
Lengte: 111 minuten
Première: woensdag 26 oktober 2011
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 6 jaar Geweld Grof taalgebruik Angst
Het fenomeen Kuifje is bij zo'n beetje iedereen in Europa wel bekend, en mensen om mij heen kennen de held vooral als de hoofdpersoon van de tekenfilmserie uit de jaren ’90. Na doorvragen blijkt dat ze wel weten dat hij van origine uit een stripverhaal is komen lopen, en vaak bekennen de meesten ook wel een album of wat gelezen te hebben.

Ik verwacht dat er over enkele maanden geen mens meer bestaat die wél op de hoogte is van een wereldwijde financiële crisis, maar níet de naam Kuifje of diens internationale pseudoniem Tintin kent. Steven Spielberg zal daar wel even voor zorgen. Even een kleine duik in de geschiedenis.

Natuurlijk is de naam Kuifje eigenlijk het Nederlandse pseudoniem; de jonge held verscheen voor het eerst in 1929 in de Franse krant 'Le Petit Vingtième' onder de naam Tintin. Zijn schepper George Rémi, beter bekend als Hergé, vervolgde de verhalen van de avonturier en zijn witte hondje Bobbie tot zijn dood in 1983. Een totaal van 23 stripverhalen en een onafgewerkt verhaal liet hij achter als erfenis voor Kuifje.

Dit alles klink al met al niet enorm indrukwekkend, maar de erfenis voor de stripwereld is dan ook vele malen groter. Hergé wordt als één van de grootste touwtrekkers van de populaire tekenstijl ‘de klare lijn’ gezien, en heeft daarmee het stripgenre voor vele generaties beïnvloed.

The adventures of Tintin: the secret of the unicorn

Een invloed als deze kan natuurlijk niet onopgemerkt blijven in Hollywood. Nadat niemand minder dan Steven Spielberg ervan werd beschuldigd sterk geïnspireerd te zijn door één of andere Tintin bij het creëren van zijn Indiana Jones-film Raiders of the Last Ark, besloot hij eens te kijken wat die ‘Tintin’ dan wel te bieden had. Na het lezen van een album ontstond een bewondering, die later wederzijds bleek te zijn: Hergé was fan van Spielbergs werk.

De twee hadden contact, en een eventuele verfilming werd besproken en zelfs door Hergé aangemoedigd. Het kwam er echter lange tijd niet van, totdat Spielberg niet lang geleden de tijd rijp achtte. Hij wist dat een verfilming met echte acteurs de plank zou misslaan; de rijke, maar platte tekenstijl van Hergé zou in animatie ook niet het spektakel opleveren dat Spielberg wist dat het kon worden, en dus wachtte hij rustig af.

Het antwoord kwam uiteindelijk van Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson, die hem een uniek samenwerkingsverband aanbood. De techniek die eerder Smeagol, alias Gollum, en het monster King Kong tot leven had gewekt zou nu in staat zijn van Kuifje een semi-realistisch personage te maken. De deal werd beklonken, en het resultaat draait nu in de bioscopen.

In de film komt Kuifje op het spoor van een geheimzinnige zaak. Als hij op een rommelmarkt een miniatuur-replica van een 17e-eeuws schip koopt, wordt hij daarna gewaarschuwd dat zijn leven gevaar loopt. Niet gauw onder de indruk neemt Kuifje het schip mee naar huis, waar hij al vlug ontdekt dat het schip een geheim bevat in de vorm van een perkament met een raadselachtig gedicht.

The adventures of Tintin: the secret of the unicorn

Er worden diverse pogingen gedaan om het van hem te stelen en uiteindelijk wordt Kuifje zelf ontvoerd en meegenomen op het schip De Karaboudjan. Hier ontmoet de held Kapitein Haddock, een dronkenlap met het hart op de juiste plaats. Samen weten ze te ontsnappen en gaan ze op zoek naar de andere puzzelstukken van het raadsel, die uiteindelijk de locatie onthullen van een gezonken schat.

Onderweg worden Kuifje en Haddock bijgestaan door politieagenten Jansen en Janssen, en ontmoeten ze de Milanese Nachtegaal Bianca Castafiore. Er zijn echter meer kapers op de kust, en Kuifje en Haddock moeten zowel rennen als vechten voor hun leven en de schat.

Om de film te maken werd naar verluid gebruik gemaakt van drie van Kuifjes stripalbums: De Krab met de Gulden Scharen, Het Geheim van de Eenhoorn en De Schat van Scharlaken Rackham. Goed bekeken hebben de makers echter voornamelijk gebruik gemaakt van de eerste twee albums, en slechts het slot van het derde deel gebruikt. En hoewel je daarmee een totaal ander verhaal krijgt dan wat Hergé vertelde, blijkt dit ontzettend goed te werken. De Kuifje-puristen zullen het wellicht niet waarderen, maar de gemiddelde filmkijker denk ik wel.

Avontuur, spanning en sensatie is aan Spielberg wel besteed. Met het oeuvre dat de man inmiddels heeft, is het niet verwonderlijk dat hij elke kans die hij kan vinden om te refereren naar één van zijn andere werken aangrijpt. De gebruikte techniek staat hem dan ook toe elk detail van elk frame onder controle te houden.

The adventures of Tintin: the secret of the unicorn

De film werd namelijk geschoten door middel van motion capture, een techniek waarbij acteurs in speciale pakken hun scène spelen, waarna hun bewegingen, geregistreerd door een computer, worden omgezet naar animatie. De totale controle over het eindresultaat is wat filmmakers aantrekt aan deze techniek, maar het staat er ook om bekend wat doods over te komen. Deze werkwijze zorgt er namelijk voor dat de overdreven aspecten van reguliere animatie ontbreken, en helaas leidt het ook nog altijd tot een gebrek aan menselijkheid.

Gelukkig zijn dergelijke momenten in deze film schaars, en ze worden goed verborgen door de elementen die wel werken. De sublieme art-direction bijvoorbeeld; hoewel lang niet zo plat als Hergé's stijl ademt ieder frame van de film het Kuifje-gevoel, maar dan grootser en spannender. Kan dat de film echter overeind houden?

Het is in de stripwereld een bekend gegeven dat het personage Kuifje helemaal niet zo interessant is. De wereld van Kuifje wordt interessant gemaakt door personages als zijn hondje Bobbie, zijn beste vriend Kapitein Haddock en de politieagenten Jansen en Janssen. Kan zo’n personage de vertaling naar het witte doek overleven? Enerzijds wel, hoewel dat wat saaie eerste twintig minuten oplevert. Daarna ontmoet Kuifje kapitein Haddock, en de film kent vanaf dat punt geen saai moment meer. Het is dus duidelijk: deze Kuifje heeft hetzelfde manco als zijn papieren tegenhanger, maar gelukkig ook dezelfde sterke punten, aangevuld met het typisch avontuurlijke Steven Spielberg-gevoel dat bijvoorbeeld de Indiana Jones-films zo populair maakte.

Al met al levert het een film op die Kuifje-fans kunnen waarderen, als ze hun held zoals ze die kennen een klein beetje los kunnen laten. Andere filmkijkers zullen de pret niet laten drukken door vooroordelen en een degelijke, oerouderwetse avonturenfilm zien, gemaakt met de nieuwste technieken. Dat Spielberg wellicht te ver gaat in zijn controle over elk aspect van elk frame van de film moeten we hem dan maar vergeven...

Oordeel: Waardering: 3,5 / 5

Reacties (2)

Nohands
zaterdag 5 november 2011 om 11:51
Waardering: 4 / 5

Ik ben als kleine jongen met de stripboeken van Kuifje opgegroeid, en moet toch echt zeggen dat dit Kuifje waardig is gemaakt door Spielberg en Jackson , toch de beste uit hun vak!!En Hergé kan trots zijn op deze film!!

Schitterende film, heel erg mooi gemaakt ik heb zitten genieten van de details en de schitterende beelden.Ook het verhaal is leuk en goede actie en humor uiteraard, Kapitein Haddock steelt de show! Ik heb hem in de IMAX gezien in 3d, maar moet toch zeggen dat het 3d weinig tot niks aan de film toevoegde, of bijna niet aanwezig was....

leuke film voor jong en oud, en hoop meer van dit soort films te gaan zien in de toekomst, en niet alleen van Kuifje!!

Walter
maandag 7 november 2011 om 09:15
Waardering: 4,5 / 5

@Hans: mooi verhaal! nooit geweten dat Hergé een touwtrekker was :chinrub:

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Godzilla x Kong: The New Empire