FilmCentrum

Registreren

2 Days in New York

door Ramon van Dam

2 Days in New York

Rubriek: Bioscoop

Regie: Julie Delpy
Cast: Julie Delpy, Chris Rock, Albert Delpy
Genre: Komedie
Lengte: 91 minuten
Première: donderdag 20 september 2012
  Meer informatie
  Afgeraden voor 12 jaar en jonger Grof taalgebruik Drugsgebruik en alcoholmisbruik
Julie Delpy zal bij menig filmliefhebber een belletje doen rinkelen door haar rollen in Before Sunrise en Sunset, waarin ze diverse memorabele dialogen had met Ethan Hawke. De beide films van Richard Linklater staan erom bekend dat de hoofdpersonages door grote steden slenteren en ondertussen veel over elkaar te weten komen, en inmiddels weten we dat het drietal een derde film in de reeks heeft opgenomen.

Enkele jaren terug bracht de Française 2 Days in Paris uit, waarin ze niet alleen de hoofdrol vertolkte maar ook verantwoordelijk was voor de regie. De film volgde hetzelfde concept als de bejubelde projecten die haar groot maakten, en inmiddels draait ook het vervolg op dit succesvolle soloproject in een beperkt aantal bioscopen.

2 Days in New York

Waar de blondine in de vorige film nog aan het daten was met de neurotische Adam Goldberg, moet ze het deze keer doen met Chris Rock. De twee wonen samen in een appartement in de Big Apple met twee kinderen die beiden afkomstig zijn uit eerdere relaties. Het koppel heeft zo zijn eigen problemen, maar deze worden pas echt groot wanneer Marions familie de oceaan oversteekt om enige tijd met ze door te brengen.

Eén van de elementen die de vorige film zo leuk maakte was de cultuurclash tussen Amerikanen en de inwoners van Parijs, en uiteraard wordt dit hier in tegengestelde richting toegepast. Wanneer Marions vader niet door de douane heen komt dankzij alle etenswaren die hij bij zich heeft weet je al wat je zo'n beetje kan verwachten voor de resterende anderhalf uur.

2 Days in New York

Het is Delpy weer gelukt om diverse situaties te creëren waarbij je je als kijker bijzonder ongemakkelijk voelt door plaatsvervangende schaamte. Hierbij identificeren we ons meestal nog het meest met Mingus, die door Chris Rock zeer treffend wordt neergezet als een vader die alles over heeft voor zijn gezin. De keuze voor de komiek lijkt wellicht wat vreemd, maar hij brengt juist wat frisse elementen die ervoor zorgen dat dit geen één-op-één kopie is van de vorige film.

Ook de rest van de cast zorgt ervoor dat je interesse krijgt in de personages, maar helaas lijken die hier toch wat minder sterk uitgewerkt te zijn. In tegenstelling tot de voorganger lijken de losse sketches belangrijker te zijn dan de karakters, waardoor een rode draad meer lijkt te ontbreken.

Met 2 Days in New York heeft Julie Delpy ons een zeer vermakelijke komedie gebracht waarmee we de tijd nog wel kunnen overbruggen tot de release van Before Midnight. Het niveau van de originele film wordt helaas niet gehaald, maar de liefhebbers van het genre zullen een bioscoopbezoek zeker kunnen waarderen.

Oordeel: Waardering: 3.5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Log in via Facebook Log in via Facebook Direct registreren

OSCARS [Oscars] Get Out
OSCARS [Oscars] Lady Bird
BIOSCOOP [Bioscoop] Phantom Thread
OSCARS [Oscars] The Post

Updates

Reacties

Forum

Avengers: Infinity War