FilmCentrum

Registreren

Bridge of Spies

door Ramon van Dam

Bridge of Spies

Rubriek: Oscars

Regie: Steven Spielberg
Cast: Tom Hanks, Mark Rylance, Alan Alda
Genre: Biografie / drama / geschiedenis
Lengte: 141 minuten
Première: donderdag 26 november 2015
  Meer informatie
  Afgeraden voor 12 jaar en jonger Geweld
Een nieuwe film van Steven Spielberg staat vaak garant voor een lading Oscarnominaties, waaronder doorgaans ook voor de beste film van het jaar. Je zou kunnen stellen dat zijn reputatie ervoor zorgt dat hij altijd al een streepje voor heeft op de rest, maar met Bridge of Spies bewijst de veteraan weer eens dat hij simpelweg aan de top staat als het gaat om puur vakmanschap en de nieuwste nominaties wederom verdient.

Zijn meest recente werk speelt zich af ten tijde van de Koude Oorlog, waarbij we meemaken hoe de talenten van advocaat James B. Donovan door de overheid van de V.S. worden ingezet voor enkele delicate zaken. Aanvankelijk krijgen we te zien hoe hij de lastige taak krijgt om een vermeende Russische spion te verdedigen, terwijl het vervolg draait om een uitwisseling van gevangenen waarin hij een centrale rol speelt.

Op papier redelijk droge stof, maar door Tom Hanks in te zetten voor de hoofdrol heeft Spielberg het voor elkaar gekregen om onze aandacht constant op te eisen. De ervaren acteur zet Donovan neer als een betrouwbare, integere man die gelooft in de grondwet en daar alles voor over heeft. Daar komt nog bij dat de band met zijn cliënt overtuigend overkomt, vooral door de geweldige acteerprestatie van Mark Rylance. De Brit maakt eind deze week kans op een Oscar en het wil iets zeggen als hij nog meer indruk maakt dan zijn tegenspeler Hanks.

Bridge of Spies

De film bestaat voor een groot deel uit dialogen en onderhandelingen, maar enkele spaarzame momenten van actie achter de frontlinies zouden dit moeten doorbreken. Ironisch genoeg vallen die delen juist wat uit de toon, hoewel een vliegtuigscène zeer sterk is uitgevoerd. Het script bevat daarnaast opvallend veel kleine humoristische momentjes, grotendeels het gevolg van het schaafwerk dat Joel en Ethan Coen uitvoerden op het originele scenario van Matt Charman.

Zoals altijd heeft Spielberg ook voor de rest van de productie de juiste mensen aangewezen om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen. De muziek van Thomas Newman is goed, het productiedesign is af en toe prachtig en ook zijn eigen regie is van het gebruikelijke niveau. Bridge of Spies weet op wat humor na misschien niet echt te verrassen, maar het is wel weer gewoon een uiterst degelijke film die nergens verveelt en je ruim twee uur lang effectief meevoert naar een waargebeurd verhaal tijdens de Koude Oorlog.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

It Chapter Two