FilmCentrum

Registreren

The Founder

door Ramon van Dam

The Founder

Rubriek: Bioscoop

Regie: John Lee Hancock
Cast: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch
Genre: Biografie / drama / geschiedenis
Lengte: 115 minuten
Première: donderdag 5 januari 2017
  Meer informatie
  Geschikt voor alle leeftijden
McDonald's is een van de grootste bedrijven ter wereld, maar toch weten maar weinig mensen iets over de dubieuze geschiedenis van het fastfoodconcern. Met The Founder probeert regisseur John Lee Hancock ons iets wijzer te maken over de drie mannen die belangrijk waren voor de opkomst van het bedrijf en met name hun moeizame onderlinge relatie.

Het op waarheid gebaseerde verhaal volgt Michael Keaton als Ray Kroc, een grotendeels mislukte verkoper van allerlei onzinnige artikelen die een nieuwe markt ontdekt tijdens zijn laatste experiment. Wanneer hij uit het niets een grote order ontvangt voor zijn milkshake-machines gaat hij aanvankelijk uit van een fout bij de bestelling, maar als de getallen worden bevestigd besluit hij langs te gaan bij het kleine restaurant van de gebroeders McDonald.

The Founder

Het duo blijkt een succesvol zaakje te hebben draaien waarin een voor die tijd revolutionair concept centraal staat: het eten wordt volgens een vast schema aan de lopende band klaargemaakt, waardoor klanten vrijwel direct hun bestelling in ontvangst nemen en geen half uur hoeven te wachten op hun eten. De broers vinden hun kleine succes wel prima, maar Kroc denkt groots en weet ze te overtuigen om het geheel te laten groeien richting een franchise met hem aan het roer.

Wat volgt is een verhaal van uitbuiting en succes, waarbij de kijker getuige is van de steeds meer wegglijdende macht van de broers McDonald richting hun onbetrouwbare zakenpartner. Het scenario is zeer rechtlijnig en voorspelbaar, maar tegelijk ook degelijk en onderhoudend. Enkel een verhaallijn rondom de vrouw van Ray komt niet echt uit de verf en had weggelaten kunnen worden of juist meer aandacht moeten krijgen.

The Founder

De grootste reden om dit stuk drama te kijken is echter het acteerwerk. Nick Offerman en John Carroll Lynch zijn sterk gecast als de broers Dick en Mac, maar de show wordt absoluut gestolen door Keaton als de gluiperige Ray. Ondanks het feit dat hij onze protagonist is kan je als kijker niet echt achter hem staan, maar het is wel fascinerend om te zien hoe hij alles en iedereen manipuleert om zijn imperium uit te breiden en de macht naar zich toe te trekken.

The Founder is een wat eenzijdige film die wel de moeite waard is, maar nergens echt doorgroeit naar een hoger niveau. Een prima tussendoortje dat misschien wel het beste te vergelijken is met de hamburgers die McDonald's ons tegenwoordig voorschotelt: het is prima voor wat het is, maar je bent het al snel weer vergeten.

Oordeel: Waardering: 3.5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Black Panther
OSCARS [Oscars] Vice
BIOSCOOP [Bioscoop] Happy Death Day 2U
OSCARS [Oscars] The Favourite

Updates

Reacties

Forum

Vox Lux