FilmCentrum

Registreren

Hacksaw Ridge

door Ramon van Dam

Hacksaw Ridge

Rubriek: Oscars

Regie: Mel Gibson
Cast: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey
Genre: Oorlog / drama / biografie
Lengte: 131 minuten
Première: donderdag 3 november 2016
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik
Het lijkt haast een ongeschreven regel om als groot regisseur minimaal eens in je leven een epos te verfilmen dat zich afspeelt in de oorlog. Ook Mel Gibson waagde zich met Hacksaw Ridge aan dit beproefde genre en schotelt ons niet geheel onverwacht een uiterst bloederig tafereel voor, maar koos ervoor om dit juist vanuit het perspectief te tonen van iemand die weigert om een wapen te dragen. Het resultaat is een uiterst effectieve film dat over een kleine twee weken meedingt om maar liefst zes Oscars.

We volgen het waargebeurde verhaal van Desmond Doss (Andrew Garfield), een jongeman die tijdens de Tweede Wereldoorlog niet langer kan toezien hoe zijn leeftijdsgenoten zijn land verdedigen terwijl hij thuis zit op het platteland waar hij is opgegroeid. Hij besluit zich aan te melden om richting het front te gaan als arts, maar wel onder de voorwaarde dat hij nooit iemand zal hoeven te doden. Doss weigert zelfs ook maar een geweer aan te raken, waardoor hij al tijdens zijn training van alle kanten wordt bestookt door zijn leidinggevenden en medesoldaten.

Hacksaw Ridge

Uiteindelijk weet Doss de obstakels te overwinnen, maar pas bij de slag om Okinawa blijkt voor wat voor gruwelijke omstandigheden ze zijn getraind. Een groot deel van de film draait om het veroveren van het gebied uit de titel, waarbij Gibson ons tot in alle details laat zien wat er met een menselijk lichaam kan gebeuren in de strijd. Ledematen die eraf vliegen, mensen die levend verbranden, genadeloze hoofdschoten en lijken die nauwelijks meer als menselijk te identificeren zijn: Saving Private Ryan is er niets bij.

De vergelijking met die moderne klassieker van Spielberg is logisch, maar vooral de vertelstructuur doet ook regelmatig denken aan andere bekende werken als Full Metal Jacket en Band of Brothers. Juist die voorspelbaarheid is dan ook een van de weinige kleine smetjes op een verder uitstekend geheel. We krijgen tijdens de eerste helft keer op keer te zien hoe men probeert Doss weg te krijgen bij de opleiding, maar aangezien we toch al weten hoe het eindigt duurt dat net wat te lang.

Garfield is voor zijn hoofdrol voor het eerst in zijn carrière genomineerd voor een Academy Award en dat is niet onbegrijpelijk. De vergelijking met de echte kanshebbers kan hij niet doorstaan, maar hij zet hier absoluut een van zijn beste rollen tot nu toe neer. Het zijn echter wat randpersonages die echt opvallen: zo zijn Vince Vaughn en Teresa Palmer erg sterk in hun kleine bijdragen, maar vooral Hugo Weavings acteerwerk komt aan als een mokerslag. Zijn vertolking van Desmonds vader als alcoholverslaafde veteraan is zowel subtiel als groots en had meer aandacht verdiend van de diverse awards.

Hacksaw Ridge

Nadat Mel Gibson om meerdere redenen jarenlang een paria was in Hollywood lijkt het tij te keren voor de oudgediende. Op 26 februari maakt hij kans op een Oscar voor het beste regiewerk en daar is niets op af te dingen. Hij heeft hier ouderwetse technieken gecombineerd met moderne mogelijkheden om een bikkelharde werkelijkheid op het scherm te toveren.

Ook de strakke montage van de oorlogsscènes is terecht genomineerd voor diverse prijzen. Volgens sommigen verheerlijkt Gibson in deze film wederom geweld, maar de gruwelijke beelden zijn juist essentieel om te laten zien wat voor heldendaden Desmond Doss heeft verricht en wat de soldaten destijds echt hebben moeten doorstaan.

Hacksaw Ridge staat als een huis en is niet geschikt voor kleinzerige kijkers, maar weet je wel bij de strot te grijpen om je vooral in de tweede helft niet meer los te laten tot de aftiteling over het scherm glijdt.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] 1917
BIOSCOOP [Bioscoop] Jojo Rabbit
AWARDS [Awards] Rocketman
BIOSCOOP [Bioscoop] Star Wars: The Rise of Skywalker

Updates

Reacties

Forum

Bombshell