FilmCentrum

Registreren

Lion

door Ramon van Dam

Lion

Rubriek: Oscars

Regie: Garth Davis
Cast: Dev Patel, Sunny Pawar, Nicole Kidman
Genre: Drama / biografie
Lengte: 118 minuten
Première: donderdag 12 januari 2017
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 12 jaar Angst
In sommige verhalen vallen de puzzelstukjes zo perfect samen dat we geneigd zijn om de verteller ervan te betichten zijn fantasie niet genoeg te hebben gebruikt. Des te mooier is het dan wanneer we ontdekken dat we te maken hebben met een waargebeurd verhaal. In het geval van Lion weten we vanaf het begin al exact waar het heen gaat, en toch is het totaal geen probleem dat het bijzonder genoeg zowel voorspelbaar als onwaarschijnlijk overkomt.

Het script is gebaseerd op de autobiografie van Saroo Brierly en neemt ons mee op een reis door zijn bijzondere leven dat zich op meerdere continenten afspeelt. Wanneer hij als vijfjarig jochie met zijn broer meegaat tijdens diens zoektocht naar werk komt de kleine per ongeluk vast te zitten in een treinwagon. Tot zijn grote schrik blijkt het gevaarte te gaan rijden en pas enkele dagen later kan hij in Calcutta uitstappen, meer dan duizend kilometer van zijn geboortedorp in een geheel ander deel van India.

Lion

Uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een stel in Tasmanië, waar hij opgroeit tot een twintiger met een totaal ander leven dan hem aanvankelijk gegund zou zijn. Toch begint het aan hem te knagen dat hij niet weet waar hij vandaan komt, waardoor hij besluit om met de hulp van onder andere Google Earth op een digitale zoektocht te gaan naar zijn herkomst.

Garth Davis heeft van zijn speelfilmdebuut een intiem en emotioneel geheel weten te maken. Hij leunt daarbij zwaar op het acteerwerk van Sunny Pawar en Dev Patel, die te zien zijn als de jonge en oudere versies Saroo. Waar Sunny het voor elkaar krijgt om op aandoenlijke wijze onze harte te stelen, slaagt Patel er juist in om over te brengen dat hij voor zijn gevoel tussen twee werelden in staat. Tot slot vallen ook Rooney Mara en Nicole Kidman positief op in hun bijrollen, al is de Oscarnominatie voor die laatste ietwat overdreven.

Lion maakt komende zondagnacht kans op zes Academy Awards, waaronder op die voor de beste film van het jaar. De kans is klein dat de film ook daadwerkelijk Oscars in de wacht gaat slepen, maar het is mooi om te zien dat de film met een bescheiden budget van twaalf miljoen dollar het zo goed doet. Het waargebeurde drama van Garth Davis zakt in de tweede helft een beetje in, maar is als geheel de moeite meer dan waard.

Oordeel: Waardering: 3.5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] 1917
BIOSCOOP [Bioscoop] Jojo Rabbit
AWARDS [Awards] Rocketman
BIOSCOOP [Bioscoop] Star Wars: The Rise of Skywalker

Updates

Reacties

Forum

Bombshell