FilmCentrum

Registreren

Star Wars: The Last Jedi

door Ramon van Dam

Star Wars: The Last Jedi

Rubriek: Bioscoop

Regie: Rian Johnson
Cast: Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill
Genre: Actie / avontuur / fantasie
Lengte: 152 minuten
Première: woensdag 13 december 2017
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst
Sinds de aankondiging dat Disney de rechten van Star Wars in handen had gekregen is er niet alleen een nieuwe trilogie van start gegaan, maar hebben we ook nog eens te maken gekregen met spin-offs. Voorlopig zullen we elk jaar naar de bioscoop kunnen voor een nieuw deel in de franchise, waardoor het steeds lastiger wordt om er als filmmaker iets bijzonders van te maken. We kunnen aan het begin van deze spoilervrije recensie in ieder geval al aangeven dat Rian Johnson daar volledig in geslaagd is.

Zijn middenstuk van het huidige drieluik is het eerste deel in de saga dat direct verder gaat waar zijn voorganger stopte. Waar The Last Jedi ons allemaal heen brengt moet iedereen zelf ontdekken, maar de ontmoeting tussen Rey en Luke waarmee we twee jaar geleden de bioscoopzaal verlieten vormt hier een belangrijke katalysator.

Star Wars: The Last Jedi

Aangezien The Force Awakens nogal veel werd vergeleken met A New Hope is het niet vreemd dat menig fan bang was dat dit deel een directe tegenhanger van The Empire Strikes Back zou worden. Er zijn weliswaar overeenkomsten te vinden, maar dit zijn eerder flinke knipogen dan gemakkelijke kopieën van plotelementen die we al lang en breed kennen. Regisseur Johnson schreef het script grotendeels zelf en brengt ons van verrassing naar verrassing, waarbij hij zowel antwoorden geeft als nieuwe vragen oproept.

Wat wel vergelijkbaar is met het geliefde Empire is dat de vele hoofdpersonages grotendeels van elkaar zijn gescheiden. Dankzij knappe montage tussen deze verschillende verhaallijnen blijf je op het puntje van je stoel zitten, maar helaas zorgt het ook voor het grootste zwakke punt van de film. De gedeserteerde stormtrooper Finn krijgt de opdracht om samen met het nieuwe personage Rose een missie uit te voeren die de vaart wat uit het verhaal haalt en ook niet bijster veel toevoegt aan het geheel.

Star Wars: The Last Jedi

Gelukkig is dat het enige element dat duidelijk wat minder voelt dan de rest en zelfs dat is relatief, aangezien het wel degelijk vermaakt. Met een speelduur van ruim 2,5 uur is dit de langste Star Wars-film tot nu toe en op wat momenten uit dat middenstuk na vliegt de tijd voorbij. Het is zeer knap hoe Johnson een balans heeft weten te vinden tussen spectaculaire actiescènes, emotionele momenten tussen losse personages en de broodnodige humor. Net als in het vorige deel valt er hier weer veel te lachen, waarbij mensen van de First Order nog vaker tegen wil en dank het slachtoffer zijn.

Het zal niemand verrassen dat de emotionele kant deels afkomstig is van Carrie Fisher, die kort na de opnames kwam te overlijden. Hoewel Luke Skywalker hier echt centraal staat en deel 9 pas het verhaal van Leia had moeten worden, zorgt ze ook hier al voor meerdere van de mooiste momenten uit de reeks tot op heden. Dat ze inmiddels niet meer onder ons is nemen we allemaal mee naar de bioscoop en dat versterkt de toch al grote emotionele kant van de film nog meer.

Star Wars: The Last Jedi

Rian Johnson heeft voorafgaand aan deze grootste klus van zijn carrière nog weinig met pure actie kunnen doen, maar ook die kant zit hier helemaal goed. Zoals altijd krijgen we weer diverse ruimtegevechten voorgeschoteld, waarbij die uit de opening alle voorgaande tegenhangers achter zich laat. Daar komt nog bij dat de cinematografie van een bijzonder hoog niveau is, waardoor dit de best geregisseerde Star Wars-film ooit is. J.J. Abrams krijgt een zeer zware taak om dit te evenaren met Episode IX, maar we zijn vooral ontzettend benieuwd naar de volledig nieuwe trilogie die Johnson vorm gaat geven nadat de huidige is afgerond.

Een recensie van The Last Jedi kan uiteraard niet eindigen zonder het te hebben over porgs, de uiterst schattige vliegende beestjes die we al in de trailers voorbij zagen komen. Ze vormen een leuke toevoeging en zijn zeker niet zo irritant als de Ewoks, maar ook de vele andere diersoorten die we te zien krijgen zijn stuk voor stuk de moeite waard. Niet alleen de wezens zijn prachtig ontworpen, ook de sets zien er schitterend uit. De persoon die op het idee kwam van een rode planeet met een laagje wit zout verdient de hoogste mogelijke bonus.

Star Wars: The Last Jedi

In een franchise waarin we ondertussen alweer heel wat personages hebben leren kennen is het knap dat we nog steeds mee kunnen leven met nieuwe gezichten. De oude bekenden zorgen hier niet verrassend voor veel emotie, maar ook de relatieve nieuwelingen als Poe Dameron, Finn en BB-8 blijken overeind te kunnen blijven staan tussen alle chaos. Het wordt hier echter vooral duidelijk dat Rey en Kylo Ren het echte hart van deze trilogie vormen, mede dankzij het uitstekende acteerwerk van Daisy Ridley en Adam Driver.

Het is op dit moment nog te vroeg om te bepalen welke positie dit inneemt in de ranglijst van Star Wars-films, maar de kans is groot dat The Last Jedi zich een plekje in de bovenste regionen gaat toe-eigenen. Het is in ieder geval een film die de potentie heeft om de harten van jong en oud te veroveren, zowel bij oudgedienden die een nostalgisch gevoel krijgen van Luke en Leia als de nieuwe generatie die opgroeit met nieuwe helden.

Oordeel: Waardering: 4.5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum

The Personal History of David Copperfield