FilmCentrum

Registreren

Phantom Thread

door Ramon van Dam

Phantom Thread

Rubriek: Bioscoop

Regie: Paul Thomas Anderson
Cast: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville
Genre: Drama / romantiek
Lengte: 130 minuten
Première: donderdag 1 maart 2018
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 12 jaar Grof taalgebruik Drugsgebruik en alcoholmisbruik
Paul Thomas Anderson heeft in zijn inmiddels toch al redelijk lange carrière nog maar een handjevol films gemaakt, die vrijwel allemaal geliefd zijn. De Amerikaan toont hierbij keer op keer aan dat hij zich als een kameleon kan aanpassen aan de stijl die het verhaal nodig heeft, waardoor geen van zijn titels lijkt op een eerder werk. Met slechts een enkele misser wordt hij dan ook regelmatig vergeleken met Stanley Kubrick, maar houdt die reeks stand nu zijn nieuwste werk is verschenen?

Phantom Thread speelt zich af in het Londen van de jaren vijftig, waar couturier Reynolds Woodcock een imperium heeft opgebouwd dat garant staat voor constante kwaliteit. In zijn uiterst gestructureerde leven speelt niet alleen zijn zus Cyril een belangrijke rol, al snel blijkt dat hij ook altijd een muze nodig heeft om zijn inspiratie levend te houden. Wanneer hij de vorige bikkelhard laat vallen zet hij zijn zinnen op de jonge Alma, maar het is deze keer maar de vraag wie nu precies wie voor zijn of haar karretje spant.

Phantom Thread

Anderson schreef het slimme script zelf en plaatste daarin de driehoeksverhouding tussen Reynolds, Alma en Cyril centraal. Wanneer de jonge vrouw tijdens het ontbijt iets te hard haar toast smeert leidt dit tot grote ergernis bij de ontwerper, maar het is zijn zus die de taak op zich neemt om de storingsbron te doen verdwijnen. Het spel tussen de drie hoofdpersonages is bijzonder intrigerend en onheilspellend, maar af en toe ook wat afstandelijk en dat zal niet iedereen kunnen waarderen.

Het ligt voor de hand dat de film dit weekend een Oscar voor de beste kostuums in de wacht sleept, maar ook de overige vijf nominaties zijn stuk voor stuk verdiend. De muzikale score van Jonny Greenwood is een belangrijke factor in de perfecte sfeer die hier wordt neergezet, terwijl het personage van Lesley Manville als Cyril met een andere actrice waarschijnlijk nooit zo sterk zou zijn geworden. Vicky Krieps had eveneens een nominatie mogen krijgen, maar dat dit een rol is die van haar een ster kan maken lijkt al duidelijk.

Phantom Thread

Daniel Day-Lewis heeft aangegeven dat dit wat hem betreft de laatste keer is dat we hem op het witte doek zullen zien. Hem kennende zou het niemand verbazen als hij daar op terugkomt, maar anders is dit wel een mooie afsluiting van de carrière van wellicht de beste acteur van zijn generatie. De kans is klein dat hij zondagnacht het podium mag betreden in plaats van Gary Oldman, maar aangezien hij al drie gouden beeldjes in de kast heeft staan zal hem dat vermoedelijk niet veel doen.

Zijn vertolking van de heer Woodcock is hier in ieder geval uitmuntend en kan niet verder weg staan van Daniel Plainview uit There Will Be Blood, de vorige samenwerking tussen Day-Lewis en Anderson. Waar dat personage luidruchtig en lomp was zien we hier juist een immer ingetogen en delicate man, die van binnen echter minstens net zo getroebleerd is. De term kameleon is dan ook net zo goed toe passen op de regisseur als zijn hoofdrolspeler.

Toen Anderson in een interview aangaf dat Rebecca een grote inspiratiebron zou zijn voor zijn volgende project werd er even gedacht aan een remake, maar Phantom Thread is een volledig originele film die helemaal binnen het straatje van de regisseur past. Hopelijk gaat Paul Thomas Anderson nog wel even door met het maken van zijn eigenzinnige films en kunnen we nog heel wat onconventionele werken van zijn hand verwachten.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum