FilmCentrum

Registreren

Get Out

door Ramon van Dam

Get Out

Rubriek: Oscars

Regie: Jordan Peele
Cast: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford
Genre: Horror / mysterie
Lengte: 104 minuten
Première: donderdag 20 april 2017
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik
In een Oscarjaar waarin de grote prijs een dag van tevoren nog verre van beslist is mogen we al een beetje dromen van een grote verrassing. Three Billboards en The Shape of Water worden beschouwd als de twee grote kanshebbers, maar het zou helemaal zo gek nog niet zijn als Get Out de derde hond blijkt te zijn die er met het been vandoor gaat. In een politiek zeer onrustig jaar waarin de "Black Lives Matter"-beweging nog altijd een grote rol speelt is dit de titel die de tijdsgeest misschien nog wel het beste weergeeft.

Wie de trailer gezien heeft denkt waarschijnlijk te maken te zullen krijgen met een pure horrorfilm, maar daarmee wordt het intelligente script echt tekort gedaan. We krijgen te zien hoe de zwarte twintiger Chris begrijpelijk nerveus is om de ouders van zijn blanke vriendin voor het eerst te ontmoeten. Rose probeert hem op het hart te drukken dat ze absoluut niet racistisch zijn, maar de overdreven vriendelijke houding van hypnotherapeut Missy en neurochirurg Dean kan hem niet gerust stellen.

Get Out

Via de zwarte huishouding van het landgoed en een jaarlijkse bijeenkomst die op zijn zachtst gezegd merkwaardig is worden we net als Chris steeds zenuwachtiger voor wat hem te wachten staat. De manier waarop Jordan Peele beetje bij beetje zijn plot ontrafelt is opvallend sterk en doet je geen moment vermoeden dat we te maken hebben met een debuterend regisseur. Hij weet met zijn messcherpe script de juiste balans te vinden tussen horror, thriller en komedie, al zitten er wat onheilspellende momenten in die puur voor het effect aanwezig zijn en onlogisch zijn als je er te lang bij stil staat.

De wijze waarop Peele conventies overhoop gooit om een duister uitgangspunt uit te diepen doet denken aan The Stepford Wives en maakt dit tot meer dan de gemiddelde genrefilm. Het eindresultaat is zeer passend voor het huidige klimaat en dat zorgt ervoor dat het best wel eens zijn nominaties voor het beste originele script en misschien zelfs de beste film zou kunnen verzilveren.

Get Out

Het concept van "the sunken place" dat zeer visueel voorbij komt tijdens een therapiesessie is knap gevonden en wordt waarschijnlijk in de toekomst nog wel een paar keer overgenomen. Ook de uitspraak van de vader dat hij drie keer voor Obama zou hebben gestemd als dat mogelijk was is blijven hangen, met meerdere memes als gevolg. Het zou niet verbazingwekkend zijn als er later op deze film wordt teruggekeken als een belangrijke titel rondom het thema racisme, bijna het tegenovergestelde van Crash.

Get Out is een slimme horrorfilm die veel meer om het lijft heeft dan je wellicht zou vermoeden. Het regiedebuut van Jordan Peele houdt zich nergens in en de combinatie van zijn script, cast en perfecte timing maken dit tot een bijzonder geslaagd werk dat is ontworpen om je nog tot lang na de aftiteling te laten nadenken.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum