FilmCentrum

Registreren

The Favourite

door Ramon van Dam

The Favourite

Rubriek: Oscars

Regie: Yorgos Lanthimos
Cast: Olivia Colman, Emma Stone, Rachel Weisz
Genre: Biografie / komedie / drama
Lengte: 119 minuten
Première: donderdag 3 januari 2019
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst Seks Drugsgebruik en alcoholmisbruik Grof taalgebruik
De Griekse regisseur Yorgos Lanthimos staat bekend om zijn absurdistische scenario's, waarbij zowel de personages als de wereld waarin ze leven doorgaans ver van de werkelijkheid staan. Met The Favourite heeft hij voor het eerst een film gemaakt die hij niet zelf heeft geschreven, maar wees gerust: zijn unieke stijl is nog steeds overal aanwezig en het heeft misschien wel zijn beste werk tot op heden opgeleverd.

In 1708 is Engeland in staat van oorlog met Frankrijk, maar ook aan het hof van Queen Anne is een interne strijd gaande met haar aandacht als einddoel. Sarah Churchill is al jaren zowel haar adviseur als haar geheime minnares, maar wanneer Sarahs nichtje Abigail aan het hof verschijnt dreigt alles te veranderen. De jonge vrouw heeft al veel verloren in haar leven en moet hier dan ook als dienstmeid beginnen, maar al spoedig leert Anne haar goed kennen en moeten de twee rivalen vechten om haar sympathie.

The Favourite

Het script van Deborah Davis en Tony McNamara is in hele grote lijnen op waarheid gebaseerd, maar buiten de centrale driehoeksverhouding en wat kleine details moet dit zeker niet worden gezien als een historisch document. Wie de filmzaal verlaat zal dat gevoel ook niet zomaar hebben, daarvoor bevat het verhaal te veel eendenraces en naakte mannen die worden bekogeld met tomaten. Wat de schrijvers ons samen met de regisseur wel bieden is een ontzettend onderhoudend verhaal vol humor dat je constant nieuwsgierig maakt naar de volgende ontwikkelingen, hoe raar die ook weer zullen zijn.

Dit heerlijk maffe scenario wordt perfect bijgestaan door het visuele plaatje in de vorm van uitmuntend camerawerk en productiedesign. De aankleding van het landhuis waar het merendeel plaatsvindt is een genot voor het oog, extra versterkt door de cinematografie van Robbie Ryan. Vooral de scènes waarin de verlichting puur van kaarslicht moet komen zijn prachtig geschoten en doen denken aan de beroemde shots van Stanley Kubrick. Daarnaast wordt er regelmatig gebruik gemaakt van een fisheye-lens, dat zowel vervreemdend als intrigerend uitpakt.

The Favourite

Qua acteerwerk had Lanthimos het niet beter kunnen treffen. Olivia Colman is overal als hoofdrolspeelster aangemerkt en Rachel Weisz en Emma Stone als actrices in een bijrol, maar het is overduidelijk dat dit een film betreft met een drievoudige hoofdrol die briljant is gecast. Colmans weergave van Queen Anne is fragiel en realistisch, terwijl Weisz en Stone ons meenemen in bittere rivaliteit die ze grotendeels achter haar rug om uitvechten, met steeds grotere gevolgen.

De vrouwen eisen overal terecht de aandacht op, maar ook Nicholas Hoult verdient veel lof voor zijn bijzondere rol als de sluwe Harley. Daarnaast is het altijd leuk om Mark Gatiss in dit soort drama's voorbij te zien komen en ook de rest van de kleinere rollen worden goed opgevuld.

Het grote succes aan de box-office betekent de definitieve doorbraak van Yorgos Lanthimos en de film maakt volgende week kans op maar liefst tien Academy Awards. In diverse categorieën is het maffe historische drama daadwerkelijk een grote kanshebber en ook de hoofdprijs is op dit moment nog goed mogelijk. Hoe de kaarten er na komende zondag ook bij blijken te liggen, The Favourite is nu al een van de allerbeste en leukste films die je dit jaar in de bioscoop kan zien.

Oordeel: Waardering: 4.5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum

Trolls World Tour