FilmCentrum

Registreren

Black Panther

door Ramon van Dam

Black Panther

Rubriek: Oscars

Regie: Ryan Coogler
Cast: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o
Genre: Actie / avontuur / sciencefiction
Lengte: 134 minuten
Première: woensdag 14 februari 2018
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst
Ryan Coogler heeft het best wel goed voor elkaar: zijn debuut Fruitvale Station werd direct erg goed ontvangen, waarna hij met Creed de Rocky-franchise eigenhandig weer uit het slop wist te trekken. Direct daarna werd hij benaderd door Marvel om zijn unieke stijl in te zetten voor het achttiende deel in de MCU, waarvan we nu weten dat het de allereerste superheldenfilm ooit is geworden die kans maakt op de Academy Award voor de beste film van het jaar.

We leerden titelheld Black Panther al een beetje kennen in Captain America: Civil War, maar deze film draait echt volledig om hem en zijn thuisland Wakanda. Via een prachtig geanimeerde intro krijgen we mee hoe de mythische lijn van Black Panthers ooit is ontstaan en hoe het land aan zijn technologische voorsprong is gekomen. Vervolgens belandt T'Challa in een reeks van problemen waarin verraad, gevechten om de troon en het moeten accepteren van je achtergrond grote rollen spelen.

Black Panther

Het verhaal is redelijk standaard en vinkt alle verwachte clichés af, maar er zijn diverse factoren die het toch meer dan de zoveelste actiefilm rondom een superheld maken. De belangrijkste toevoeging komt in de vorm van Michael B. Jordan als Killmonger, de grote slechterik die voor de verandering eens daadwerkelijk motivaties heeft die je ergens wel kan begrijpen. Zijn oplossingen gaan te ver, maar hij maakt wel degelijk goede punten en laat zien dat zijn tegenstanders ook niet alle wijsheid in pacht hebben.

Daarnaast valt het productiedesign erg op: men heeft van het fictieve Wakanda een land weten te maken met een geheel eigen cultuur die je in twee uur goed leert kennen. Van het ontwerp van de grote stad via de vijandige stammen tot de prachtige kostuums, al deze factoren dragen bij aan een realistische wereld. Helaas is de CGI bij lange na niet van dezelfde kwaliteit, met name in een gevecht richting het eind is pijnlijk duidelijk dat hier niet genoeg budget heen ging of men simpelweg niet genoeg tijd had.

Black Panther

Niet alleen Killmonger is een heerlijk personage, ook T'Challa's zusje Shuri (Letitia Wright) steelt de show als een combinatie van een strijdbare prinses en James Bonds uitvinder Q. Helaas moet wel worden geconcludeerd dat Chadwick Boseman met zijn hoofdpersonage redelijk saai is, maar met mensen als Lupita Nyong'o, Daniel Kaluuya, Angela Bassett en Martin Freeman om je heen valt dat toch minder op.

Black Panther brengt ons een superheldenfilm waarin de Afrikaanse cultuur eindelijk eens voorop staat en alleen dat maakt het al zeer geslaagd. Spider-Man: Into the Spider-Verse zou eigenlijk meer geschikt zijn om als eerste superheldenfilm met een gekleurd hoofdpersonage de belangrijkste Oscarnominatie te krijgen, maar dit is al een heel erg grote en waarschijnlijk invloedrijke stap vooruit.

Oordeel: Waardering: 3.5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum

Trolls World Tour