FilmCentrum

Registreren

Parasite

door Ramon van Dam

Parasite

Rubriek: Awards

Regie: Bong Joon Ho
Cast: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo
Genre: Komedie / drama / thriller
Lengte: 132 minuten
Première: donderdag 28 november 2019
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik
Dit awardsseizoen is in diverse opzichten bijzonder. Niet alleen doet de duistere comicfilm Joker het onverwacht goed met maar liefst elf Oscarnominaties, ook Bong Joon Ho's Parasite zorgt voor een interessant jaar waarin veel unieke dingen kunnen gebeuren. De film baarde al opzien door er vandoor te gaan met de Gouden Palm, maar dat hoeft nog niet zoveel te zeggen.

Genoeg vorige winnaars werden vervolgens nauwelijks nog besproken, maar het succes van dit bijzondere drama is sindsdien alleen maar gegroeid. Zowel de pers als de bioscoopgangers zijn bijna unaniem lovend en over een kleine twee weken maakt het kans op Academy Awards in zes categorieën, waaronder die voor de beste film van het jaar.

Parasite

Dat de film zo goed is ontvangen zegt alles over de algehele kwaliteit van de film. Het verhaal is namelijk helemaal niet zo toegankelijk, waardoor het des te knapper is dat het bij iedereen heeft weten aan te slaan. Alle aspecten van deze Zuid-Koreaanse productie kloppen, dit is cinema zoals we het vaker zouden willen zien.

Net als in zoveel titels uit 2019 speelt het "eat the rich"-thema ook hier een grote rol. We leren een arme familie kennen die zijn best doet om het hoofd boven water te houden en een grote kans aangrijpt als een van hen wordt geïntroduceerd bij een rijker gezin. Niet alleen hij weet er een baan aan over te houden, een voor een weet ook de rest van het gezin zich binnen te wurmen bij hun vermogende evenknie.

Mocht dit al bijzonder klinken, weet dan dat er nog aardig wat wendingen volgen die even onverwacht als intrigerend zijn. Het sterke script van Bong Joon Ho en Jin Won Han is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom het allemaal zo perfect werkt, aangevuld met een fantastische cast.

Parasite

Bij de SAG Awards ging de film er terecht vandoor met de prijs voor het beste ensemble, maar bij de Oscars is helaas geen van de acteurs genomineerd. Iedereen hier is sterk in zijn rol, maar vooral Kang-ho Song als het hoofd van het arme gezin had toch echt wel erkenning verdiend van de Academy. Het moment waarop een ander personage achteloos de blote voeten naast zijn gezicht plaatst is dankzij zijn blik zeer memorabel.

De regisseur weet zijn thema met knappe cinematografie en passende muziek constant op de voorgrond te houden. Zo krijgen we te zien hoe een onweersbui voor de rijke familie iets is om van te genieten, terwijl het andere gezin dan alles op alles moet zetten om bezittingen te redden van het stijgende water.

Parasite

Op het International Film Festival Rotterdam is deze week voor het eerst een speciale zwart-wit-versie te zien van de film. Het zal interessant zijn om te voelen wat dat doet voor de film, maar ook in de huidige vorm is dit al een bijzonder knap staaltje verhalen vertellen. Net als in de werkelijkheid is geen van de personages hier puur goed of slecht, in iedereen is wel iets herkenbaars te vinden.

Parasite zou wel eens kunnen uitgroeien tot een echte klassieker, voor nu kan ik de film volmondig aanraden aan eigenlijk iedereen met een voorliefde voor het medium. Of het op 9 februari de grote prijs weet binnen te halen moet nog blijken, maar wat zou het mooi zijn als Bong Joon Ho alleen al voor de beste regie het podium mag beklimmen.

Oordeel: Waardering: 4.5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Bullet Train