FilmCentrum

Registreren

Le Mans '66

door Ramon van Dam

Le Mans '66

Rubriek: Awards

Regie: James Mangold
Cast: Christian Bale, Matt Damon, Caitriona Balfe
Genre: Actie / biografie / drama
Lengte: 152 minuten
Première: donderdag 14 november 2019
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 6 jaar Geweld
Regisseur James Mangold staat bekend om zijn rauwe filmstijl, wat vooral in zijn voorlaatste werk Logan perfect tot zijn recht kwam. Ook bij Le Mans '66 blijkt het een goede keuze te zijn geweest om hem achter het stuur van de productie te zetten, aangezien het vooral zijn invloed en sterke cast zijn die van een middelmatig verhaal iets leuks hebben gemaakt.

In de V.S. heet de film Ford v Ferrari, maar vanwege rechtenkwesties is het hier uitgebracht met als titel het evenement waar het allemaal om draait. In het waargebeurde verhaal volgen we auto-ontwerper Carroll Shelby (Matt Damon), die van de Ford Motor Company bijna alle middelen tot zijn beschikking krijgt om de Italiaanse renstal eindelijk van de troon te stoten bij de legendarische 24 Uur van Le Mans.

Le Mans '66

Met zijn eigen kennis komt hij een heel eind, maar hij beseft al snel dat hij vooral coureur Ken Miles (Christian Bale) nodig heeft om echt het uiterste uit hun bolide te kunnen persen. Wat volgt is een redelijk clichématig verhaal dat we al in zoveel sportfilms voorbij hebben zien komen, inclusief de welbekende pieken en dalen.

Matt Damon pakt zijn rol zoals altijd uitermate degelijk op, maar hij heeft te weinig te doen om er écht iets bijzonders van te kunnen maken. Gelukkig krijgt Bale wel de kans om alles uit de kast te halen, met een Brits accent dat lastig te plaatsen is. Ken Miles voelt regelmatig aan als een karikatuur, maar het blijft fijn om naar de acteur te kijken als hij zich weer eens verliest in een rol.

Le Mans '66

Naast de cast is ook het technische aspect van een hoog niveau, met name de montage. De races halen niet het niveau van Rush, maar toch zijn ze erin geslaagd om de film van 150 minuten nergens te lang te laten aanvoelen.

Het is een beetje vreemd om te beseffen voor wie we in deze film nu eigenlijk moeten juichen. Ferrari wordt neergezet als een gepassioneerd bedrijf dat in kleine oplages zijn producten maakt, terwijl Ford vooral wil winnen door er maar een bak geld tegenaan te smijten. Dat het alsnog werkt betekent dat het script toch wel iets goed doet.

Dat de film komende zondag behoort tot de negen kanshebbers voor de belangrijkste Oscar is erg overdreven, maar de paar nominaties in de technische categorieën zijn wel degelijk terecht. Le Mans '66 is een aardige film die het randje nergens opzoekt, maar mede dankzij Christian Bale wel goed weet te vermaken.

Oordeel: Waardering: 3.5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Bullet Train