FilmCentrum

Registreren

Little Women

door Ramon van Dam

Little Women

Rubriek: Bioscoop

Regie: Greta Gerwig
Cast: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson
Genre: Drama / romantiek
Lengte: 135 minuten
Première: donderdag 6 februari 2020
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 9 jaar Angst
Dat het wereldberoemde boek Little Women van Louisa May Alcott tijdloos is blijkt niet alleen uit de onverminderde populariteit van het werk zelf, maar ook uit het feit dat we 150 jaar later nog steeds nieuwe verfilmingen te zien krijgen. Ook Greta Gerwig besloot als groot liefhebber van het verhaal haar eigen versie te willen maken, maar hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk iets toevoegt na al die adaptaties?

Een belangrijke wijziging wordt al in de eerste minuten duidelijk, wanneer je merkt dat de schrijfster het lineaire verloop achter zich heeft gelaten. In deze nieuwste versie beginnen we bij een wat oudere Jo March en blijven we vervolgens heen en weer springen in de tijd. Dit zorgt zo nu en dan voor wat verwarring, maar over het algemeen maken de haarstijlen en het verschil in kleurtonen duidelijk naar welke periode we telkens kijken.

Little Women

De rode draad van het verhaal is uiteraard grotendeels onveranderd, dat behoeft dan ook weinig uitleg. Zelfs kijkers die niet bekend zijn met het boek of een eerdere verfilming zullen ongetwijfeld al wat details kennen, al is het maar door de vele bewuste spoilers die ooit in een aflevering van Friends voorbij kwamen.

Bij een drama dat zo sterk op de personages leunt is het extra belangrijk dat je de juiste acteurs cast voor de belangrijkste rollen. Wie de Oscarnominaties in de gaten heeft gehouden weet al dat de Academy tevreden is met in ieder geval twee keuzes, maar eigenlijk is iedereen hier perfect op zijn plaats. Enkel Emma Watson als de oudere zus Meg is ietwat vlak, maar dat is allemaal relatief.

Het zijn wel Saoirse Ronan en Florence Pugh die de show stelen als Jo en Amy Marsh. Van de Ierse actrice weten we al jaren hoe goed ze kan zijn, maar Pugh komt eigenlijk pas net bovendrijven en kan wel eens uitgroeien tot de volgende Jennifer Lawrence. Beide actrices hebben hier hun eigen monoloog gekregen waarin ze het uiterste uit de kan weten te halen, in het geval van Florence zelfs met een tekst die ze letterlijk diezelfde middag pas te zien kreeg.

Little Women

Het wisselen tussen meerdere punten in het verhaal is verfrissend en werkt over het algemeen goed, maar toch zijn er een paar plotlijnen die er hier wat minder goed vanaf komen. Een grote dramatische wending heeft net niet het effect dat het zou kunnen hebben, misschien zou het toch interessant zijn geweest om dit in de vorm van een miniserie te maken met genoeg ruimte voor alle losse elementen.

Dat zijn echter maar kleine smetjes op een verder bijzonder goed geslaagde verfilming. Little Women had makkelijk weg kunnen zakken als simpelweg de zoveelste vertelling van het beroemde verhaal, gelukkig heeft Greta Gerwig hiermee wederom bewezen iets speciaals te hebben als filmmaker. Met een beetje geluk zou het komende zondag via haar script zelfs kunnen resulteren in haar eerste Academy Award.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Little Women
AWARDS [Awards] Le Mans '66
AWARDS [Awards] Parasite
BIOSCOOP [Bioscoop] 1917

Updates

Reacties

Forum