FilmCentrum

Registreren

Sound of Metal

door Ramon van Dam

Sound of Metal

Rubriek: Oscars

Regie: Darius Marder
Cast: Riz Ahmed, Paul Raci, Olivia Cooke
Genre: Drama / muziek
Lengte: 121 minuten
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik
Een scène waarin iemand te horen krijgt dat zijn gehoorproblemen niet zomaar op te lossen zijn, gevolgd door een smash cut waarin diegene gewoon weer achter de drums zit tijdens een metalconcert. Deze paar minuten uit Sound of Metal vatten de kern van de film perfect samen en maken duidelijk dat dit niet alleen gaat over iemand die doof wordt, maar ook over de menselijke aard in veel bredere zin.

We volgen Riz Ahmed als de eerdergenoemde drummer Ruben. Wanneer hij doorkrijgt dat zijn gehoor snel achteruit gaat is zijn reactie simpelweg "het komt wel goed". Als herstellende verslaafde maakt zijn omgeving zich echter ernstig zorgen om de kans op een terugval, waardoor hij terechtkomt op de opvangplek van Joe (Paul Raci).

Sound of Metal

Dit bijzondere oord heeft niet alleen als functie om te voorkomen dat hij weer naar zijn oude gewoontes teruggrijpt, maar ook om te leren hoe hij voortaan door het leven zal moeten gaan als iemand met ernstige gehoorproblemen. Het feit dat dit hoogstwaarschijnlijk geen tijdelijk probleem is wil echter niet landen.

Regisseur Darius Marder liep een jaar of tien rond met het idee voordat hij hiermee zijn debuut kon maken. Dit is met name merkbaar in het strakke script, eveneens van zijn hand. Alle belangrijke personages voelen realistisch aan, flink geholpen door het sterke acteerwerk van met name Ahmed en Raci.

Beide acteurs zijn dan ook genomineerd voor een Oscar voor respectievelijk hun mannelijke hoofdrol en bijrol, maar ze kunnen bijna niet verder van elkaar af staan. Riz Ahmed geeft ons een indringend kijkje in de ziel van zijn hoofdpersonage, terwijl Raci een zeer ingetogen, kleine rol neerzet als een streng doch rechtvaardig vaderfiguur.

Sound of Metal

Uiteraard speelt het geluid een enorme rol in een productie over dit onderwerp en het moet gek lopen om het dit weekend geen Oscar te laten winnen in die inmiddels samengevoegde categorie. Diverse scènes waarin de kijker exact hetzelfde hoort als Ruben zijn akelig natuurgetrouw, maar ook gedurende de rest van de film blijft dit een bijzonder sterk aspect.

Sound of Metal is een uniek drama met personages van vlees en bloed. Het is bijna niet voor te stellen dat dit het regiedebuut is van Marder, dat belooft wat voor de toekomst. Hoeveel Academy Awards de film zondagnacht in de wacht weet te slepen moeten we nog afwachten, maar hopelijk zorgen de nominaties ervoor dat veel mensen de film zullen ontdekken.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire