FilmCentrum

Registreren

Minari

door Ramon van Dam

Minari

Rubriek: Oscars

Regie: Lee Isaac Chung
Cast: Steven Yeun, Yeri Han, Alan S. Kim
Genre: Drama
Lengte: 115 minuten
Première: donderdag 5 augustus 2021
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 9 jaar Angst
De Verenigde Staten, het land van de onbegrensde mogelijkheden waar iedereen zicht heeft op de American Dream. Een dankbaar onderwerp voor verhalen in alle vormen en maten, maar met Minari weet Lee Isaac Chung dit toch weer uniek te gebruiken door het te combineren met de Koreaanse cultuur.

De zevenjarige David is net als zijn zus geboren en opgegroeid in het westen van de VS, maar zijn ouders zijn nog niet tevreden met het leven dat ze hebben opgebouwd in hun tweede land. Nadat ze besluiten het roer om te gooien komen ze terecht in een rustig deel van Arkansas, waarin vader Jacob van plan is een groot stuk grond eigenhandig om te toveren tot een levendige boerderij.

Minari

Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot, waardoor de spanningen in het gezin langzaam maar zeker toenemen. Wanneer Davids oma uit Korea overkomt om bij ze te gaan wonen verandert de dynamiek van het gezin al helemaal, met zowel positieve als minder fijne gevolgen.

Het samenkomen van deze twee culturen resulteert voor de gemiddelde Nederlandse kijker in een uniek inkijkje. Het effectief geschreven script van Lee Isaac Chung heeft een kabbelend tempo en richt zich met name op de personages zelf, met een terechte Oscarnominatie als gevolg.

Ook de originele score van Emile Mosseri maakt dit weekend kans op een gouden beeldje. Zijn prachtige ondersteunende muziek past perfect bij elke scène, al zal hij waarschijnlijk nipt verliezen van Soul.

Minari

Eveneens genomineerd zijn Steven Yeun en Youn Yuh-jung als de vader en grootmoeder in het gezin, maar het zou niet heel gek geweest zijn om ook de uiterst schattige Alan S. Kim als de kleine David hierbij te scharen. Met name de kleine momenten tussen zijn personage en diens oma vormen het hart van de film.

Het is prachtig om te zien dat een productie met deze achtergrond zoveel aandacht krijgt bij de belangrijkste filmprijzen. Naast eerdergenoemde categorieën is het ook nog terug te vinden in de rijtjes voor de beste regie, het beste originele scenario en de beste film van het afgelopen jaar. Het invloedrijke awardsfestijn lijkt eindelijk zijn blik te verbreden, het werd hoog tijd.

Met Minari gunt Lee Isaac Chung ons een kleine reis over bekende paden met originele uitstapjes. Zijn sterke cast weet dit perfect te ondersteunen, gelukkig heeft ook de Academy eraan gedacht dit te belonen met een mooie verzameling nominaties.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Bullet Train