FilmCentrum

Registreren

Nomadland

door Ramon van Dam

Nomadland

Rubriek: Oscars

Regie: Chloé Zhao
Cast: Frances McDormand, David Strathairn
Genre: Drama
Lengte: 108 minuten
  Meer informatie
  Geschikt voor alle leeftijden Grof taalgebruik
Chloé Zhao brak enkele jaren geleden door met The Rider, een realistisch drama over een specifieke subcultuur in de VS waar we hier vrij weinig weet van hebben. Ook voor Nomadland heeft ze zich ondergedompeld in een bijzondere wereld, waarvoor ze inmiddels de grote frontrunner is geworden bij de Oscars.

Frances McDormand maakt hiermee komende zondag kans op haar derde beeldje en schittert hier als Fern, een vrouw van in de zestig die veel is verloren tijdens de meest recente recessie. Dit uit zich met name in het feit dat haar hele leven zich afspeelt in en rond haar auto. Zoals ze het zelf uitdrukt is ze echter niet dakloos, maar huisloos.

Het script is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Jessica Bruder en bewerkt door Zhao zelf. Er is geen sprake van een echte rode draad, dit is meer een collectie van losse momenten in het leven van Fern en de keuzes waar ze voor komt te staan.

Nomadland

Deze manier van vertellen zal de kijkers waarschijnlijk flink verdelen. Een grote groep mensen ziet hierin een rustig drama met prachtige beelden dat je over je heen moet laten komen, terwijl het voor vele anderen te traag zal zijn en ze het gevoel kan geven nergens heen te gaan. Dat maakt het lastig de film wel of niet aan te raden, maar het is waarschijnlijk veilig dit een kans te geven indien je veel haalde uit het vergelijkbare Into the Wild.

De productie valt hoe dan ook flink in de smaak in de filmwereld zelf, waar het de ene na de andere prijs in de wacht heeft gesleept. Het lijkt niet alleen zeker dat Zhao na Kathryn Bigelow de tweede vrouw wordt met een Oscar voor de beste regie, ook voor de hoofdprijs van de avond heeft deze eigenzinnige film momenteel de beste papieren.

We zijn ontzettend benieuwd wat de Chinese regisseuse gaat maken van Eternals. De combinatie van haar unieke personages met het immense Marvel-universum zal iets moeten opleveren dat we nog niet eerder hebben gezien. Vanaf 30 april zal iedereen eerst Nomadland kunnen bekijken op Disney+, tegen die tijd weten ook of het inderdaad geschiedenis heeft geschreven bij de Academy Awards.

Oordeel: Waardering: 3.5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Bullet Train