FilmCentrum

Registreren

Judas and the Black Messiah

door Ramon van Dam

Judas and the Black Messiah

Rubriek: Oscars

Regie: Shaka King
Cast: Lakeith Stanfield, Daniel Kaluuya, Jesse Plemons
Genre: Drama / geschiedenis / thriller
Lengte: 126 minuten
Première: donderdag 17 juni 2021
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik
Het blijft ieder jaar weer fascinerend hoe acteurs over de verschillende categorieën worden verdeeld om hun kansen bij de awards maar te maximaliseren. De prijs voor de beste hoofdrol is vaak lastiger te winnen dan die voor een bijrol, waardoor regelmatig een grote rol alsnog in de tweede groep wordt geschaard. Het is echter even geleden dat dit zo belachelijk is toegepast als bij Judas and the Black Messiah.

Daniel Kaluuya en LaKeith Stanfield maken dit weekend beiden kans op een beeldje voor de beste mannelijke bijrol, terwijl zeker de tweede overduidelijk de hoofdrol vertolkt en je zelfs zou kunnen stellen dat dit simpelweg twee mannelijke protagonisten heeft.

Judas and the Black Messiah

In het waargebeurde verhaal zien we Stanfield als Bill O'Neal, een oplichter die de FBI op zijn dak krijgt en wordt verplicht te infiltreren bij de beruchte Black Panthers. Beetje bij beetje weet hij krediet op te bouwen bij diens lokale leider Fred Hampton (Kaluuya), waardoor hij als mol steeds grotere verantwoordelijkheden krijgt.

De afloop zal voor menigeen bekend zijn, maar het doet er eigenlijk niet toe of je hier wel of niet bekend mee bent. Het strakke script doet denken aan het betere werk van Spike Lee en neemt je mee in een belangrijk stukje Amerikaanse geschiedenis.

Wie eerder dit jaar The Trial of the Chicago 7 heeft gezien kreeg daar ook al een vertolking van Hampton te zien, maar dat kan bijna niet verder af staan van de briljante rol van Kaluuya in deze productie. De Britse acteur is het ene moment charmant en innemend, om vervolgens een monoloog van jewelste af te steken met een enorme fysieke verschijning die je niet direct achter hem zoekt.

Judas and the Black Messiah

Kaluuya zal dit weekend vermoedelijk de Academy Award in de wacht slepen, maar ook Stanfield is uitstekend gecast. Met name zijn nerveuze blikken werken ontzettend goed, zijn personage is dan ook wellicht het best te omschrijven met de Engelse term "weaselly". Andere uitblinkers zijn Jesse Plemons en Dominique Fishback, terwijl Martin Sheen als J. Edgar Hoover weer niet helemaal bij de rest past.

Op zich hebben we al vaker vergelijkbare films voorbij zien komen, maar Shaka King heeft met de combinatie van een sterk script, heerlijk acteerwerk en bij tijd en wijle uitmuntende cinematografie iets vrij bijzonders afgeleverd. Judas and the Black Messiah doet weinig verkeerd en staat momenteel gepland voor een bioscooppremière op 6 juni, al is dat op dit moment uiteraard nog erg onzeker.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Drive My Car
OSCARS [Oscars] West Side Story
OSCARS [Oscars] The Power of the Dog
OSCARS [Oscars] Licorice Pizza

Updates

Reacties

Forum

Bullet Train