FilmCentrum

Registreren

King Richard

door Ramon van Dam

King Richard

Rubriek: Oscars

Regie: Reinaldo Marcus Green
Cast: Will Smith, Saniyya Sidney, Aunjanue Ellis
Genre: Drama / geschiedenis
Lengte: 145 minuten
Première: donderdag 3 februari 2022
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Grof taalgebruik Discriminatie
Iedere sportliefhebber die tennis volgt is bekend met de zussen Williams, maar ook hun vader is bij velen bekend om zijn af en toe eigenaardige gedrag. Met King Richard pogen regisseur Reinaldo Marcus Green en schrijver Zach Baylin ons meer inzicht te geven in deze intrigerende man.

De film maakt vanaf het begin duidelijk dat Richard Williams er alles aan doet om iets groots te bereiken. Hij zet allerlei zaakjes op die telkens mislukken, maar voor zijn twee jongste dochters is het duidelijk: die moeten en zullen grote tenniskampioenen worden. Hij schrijft hiervoor een uiterst gedetailleerd plan waar zelfs de grootste trainers niet aan mogen tornen.

Wat volgt is in de basis een redelijk standaard sportdrama, gelukkig aangevuld met een interessante blik op Richard zelf. Zoals de titel al doet vermoeden staat hij hier namelijk echt centraal, Serena en Venus spelen een bijrol. Het is de makers gelukt om de eigenzinnige vader een beetje menselijk te maken, een knappe prestatie gezien het imago dat hij de afgelopen twee decennia heeft opgebouwd.

King Richard

Het helpt daarbij ook enorm dat Will Smith een van de beste acteerprestaties uit zijn carrière heeft neergezet. Hij zorgt er eigenhandig voor dat de plannen van zijn personage weliswaar extreem ambitieus overkomen, maar je voelt dat hij er zelf honderd procent in gelooft. Het moet dan ook gek lopen om hem komende zondagnacht geen Oscar te zien winnen.

Het script bevat een scène waarin een vuurwapen een rol speelt die ongeloofwaardig lijkt, maar Zach Baylin drukt ons op het hart dat dit echt vrijwel exact zo heeft plaatsgevonden. Daarnaast is noemenswaardig hoe goed de tenniswedstrijden in beeld worden gebracht. Het camerawerk is daar zeer dynamisch en de montage maakt het af.

King Richard is een erg fijne film met een prachtig acterende Will Smith in de hoofdrol. Is het nu wachten op een semi-vervolg over Venus en Serena zelf?

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Everything Everywhere All at Once
OSCARS [Oscars] Elvis
OSCARS [Oscars] All Quiet on the Western Front
OSCARS [Oscars] Triangle of Sadness

Updates

Reacties

Forum

John Wick: Chapter 4