FilmCentrum

Registreren

CODA

door Ramon van Dam

CODA

Rubriek: Oscars

Regie: Siân Heder
Cast: Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin
Genre: Drama / muziek / romantiek
Lengte: 112 minuten
  Meer informatie
  Kijkwijzer: onbekend
We klagen vaak dat Amerikanen geen ondertiteling willen lezen en zodoende maar Europese films opnieuw blijven maken in het Engels. Ook CODA is zo'n remake - in dit geval van La Famille Bélier uit 2014 - maar deze keer krijgt de nieuwe versie vooral lof. Sterker nog, de afgelopen weken is het opgekropen tot een van de frontrunners voor de uitreiking van de Oscars komende nacht.

We volgen het leven van Ruby Rossi, een tiener die als enige van haar gezin niet doof is en zodoende een zware last op haar schouders mee draagt. De familie werkt in de visserij en heeft haar hard nodig, maar ze begint ook haar eigen leven te leiden en ambieert een muzikale carrière. Dit zorgt uiteraard voor de nodige spanningen, waarbij Ruby een keuze zal moeten maken tussen twee toekomstvisies.

CODA

Klinkt bekend? Van een origineel verhaal moeten CODA en zijn voorganger het niet hebben. Je weet precies wat er gaat gebeuren en wordt nergens verrast door regisseuse Siân Heder, die zelf ook het script schreef gebaseerd op het origineel. Er zijn wel twee verbeteringen op te merken ten opzichte van La Famille Bélier: de keuze om de familie van een boerderij naar een boot te verplaatsen maakt Ruby's keuze urgenter en hetzelfde geldt voor het haar broer, die deze keer redelijk wat ouder is en worstelt met het feit dat zijn kleine zusje belangrijker lijkt dan hij zelf.

Heder speelt vooral flink in op onze emoties, maar slaagt daar maar deels in. De film kijkt goed weg en zal bij een deel van de kijkers goed binnen komen, maar ze had wat meer lef durven tonen in het script. Toch zal de film bij vrijwel alle kijkers op zijn minst een goede voldoende krijgen en bij een deel een uitstekend rapportcijfer, wat een goed voorteken is voor de belangrijkste Academy Award. Door de zogeheten preferential ballot maakt de film hiermee grote kans om er vannacht vandoor te gaan met de hoofdprijs.

CODA

Wie echter vrijwel zeker het podium mag betreden is Troy Kotsur, die na diverse rollen de afgelopen twee decennia nu eindelijk de erkenning lijkt te krijgen die hij verdient. Zijn vertolking van Ruby's vader komt het meest oprecht over van de gehele cast en niemand zal dan ook klagen als hij de Oscar voor beste mannelijke bijrol binnen sleept. Het is sowieso lovenswaardig dat Heder er voor koos dove acteurs te selecteren voor de gezinsleden, in tegenstelling tot de Franse voorganger.

CODA voelt als een kleine verbetering ten opzichte van het origineel, maar blijft eigenlijk nog te veilig. Het is hoe dan ook een prima film die voor sommigen kan uitstijgen tot iets bijzonders. Vannacht zullen we zien hoeveel van de drie nominaties worden omgezet in een gouden beeldje.

Oordeel: Waardering: 3,5 / 5

Reacties (1)

Tomhamoen
zondag 27 maart 2022 om 22:04

Misschien de enige Franse film die een goede Amerikaanse remake kreeg?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Everything Everywhere All at Once
OSCARS [Oscars] Elvis
OSCARS [Oscars] All Quiet on the Western Front
OSCARS [Oscars] Triangle of Sadness

Updates

Reacties

Forum

John Wick: Chapter 4