FilmCentrum

Registreren

Women Talking

door Ramon van Dam

Women Talking

Rubriek: Bioscoop

Regie: Sarah Polley
Cast: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley
Genre: Drama
Lengte: 104 minuten
Première: donderdag 16 februari 2023
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 12 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik
Na een carrière voor de camera kwam Sarah Polley in 2006 opeens met het door haar geregisseerde Away From Her, een prachtig drama dat werd opgevolgd door nog enkele andere projecten die goed werden ontvangen. Inmiddels is het alweer een decennium geleden dat iets van haar op het witte doek te zien was, maar Women Talking brengt de gemoederen weer in beweging en lijkt grote kans te maken op een Oscar voor het beste bewerkte scenario.

Polley baseerde het script op het gelijknamige boek van Miriam Toews en volgt een mysterieuze religieuze gemeenschap waarin de vrouwen het zwaar te verduren hebben. Niet alleen zijn ze in alles ondergeschikt aan de mannen, maar het stelselmatige misbruik dat ze moeten ondergaan wordt tevens genegeerd en afgedaan als onzinnige fantasieën. Wanneer een van de vrouwen hierdoor in diepe problemen komt moeten ze een keuze maken: blijven we hier om te vechten, vertrekken we of doen we niets?

Women Talking

Bijna in de stijl van een ouderwets courtoom drama wikken en wegen ze hun opties, waarbij onderlinge confrontaties niet ontweken kunnen worden. Een grote schuur is de belangrijkste locatie en alles draait om lange dialogen, waardoor dit aanvoelt als een toneelverfilming. De personages komen af en toe redelijk tweedimensionaal over en men wacht vaak wel erg netjes op hun beurt om hun zegje te kunnen doen, maar het is ontegenzeggelijk een krachtig en belangrijk verhaal.

Dit wordt helaas wel enigszins afgezwakt door de minder sterke montage, de overgangen tussen scènes komen meermaals klungelig over. Toch blijft het je aandacht wel vasthouden, met name door het geweldige ensemble dat Polley heeft weten te verzamelen. Er zit geen zwakke schakel in de cast en met name Rooney Mara, Ben Whishaw, Jessie Buckley en Claire Foy zijn zeer overtuigend.

Of de film voor je werkt zal afhangen van diverse factoren. Puur vanuit de techniek gekeken is er het een en ander aan op te merken, maar aan de andere kant is het verhaal zelf - helaas - realistisch en nog steeds iets om in deze tijd te blijven bespreken. Women Talking is daarmee een erg interessante film in dit awardsseizoen die je simpelweg moet kijken.

Oordeel: Waardering: 3,5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire