FilmCentrum

Registreren

All Quiet on the Western Front

door Ramon van Dam

All Quiet on the Western Front

Rubriek: Oscars

Regie: Edward Berger
Cast: Felix Kammerer, Albrecht Schuch, Aaron Hilmer
Genre: Oorlog / actie / geschiedenis
Lengte: 147 minuten
Première: vrijdag 28 oktober 2022
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik
Meestal kunnen we richting het einde van een kalenderjaar wel zo'n beetje invullen welke films veel Oscarnominaties in de wacht gaan slepen, maar af en toe zitten er onverwachte titels tussen die verrassen. Dit jaar gaat die eer naar All Quiet on the Western Front (Im Westen Nichts Neues), de Netflixproductie die naast veel technische awards ook meedingt naar beste film, bewerkte scenario en internationale film.

Als het goed is gaat er al een belletje rinkelen bij het horen van de titel. Inderdaad, dit is een nieuwe verfilming van het gelijknamige boek uit 1929 dat vooral bekend is van de eerste verfilming een jaar later. Dit unieke inkijkje in de Eerste Wereldoorlog gezien vanuit Duitse zijde werkt nog steeds, zo bewijst Edward Berger met zijn tweede regieklus.

All Quiet on the Western Front

Ook deze keer volgen we de jonge Paul Bäumer en zijn vrienden nadat ze zich vrijwillig opgeven om mee te strijden aan het front. Wat begon als een ogenschijnlijk nobele actie maakt al snel plaats voor de gruwelen van de loopgraven, waarbij we alle details in rap tempo en vol in beeld te zien krijgen.

De boodschap is al snel duidelijk: manschappen zijn slechts een nummer en makkelijk te vervangen. Dit wordt al duidelijk gemaakt in de openingsscène waarin de kleding van een gesneuvelde soldaat rap doorgaat naar de volgende, maar komt ook later keer op keer terug. De afwisselende sequenties waarin we leidinggevenden in luxe en op afstand hun eigen ding zien doen maken het af.

All Quiet on the Western Front

Tot zover weinig nieuws, maar Berger en zijn mede-scenaristen brengen nog een nieuw element naar het verhaal dat echt iets toevoegt: in plaats van meerdere jaren speelt alles zich nu slechts in enkele dagen af, met op de achtergrond een aftellende klok in de vorm van een naderende wapenstilstand. Dit soort details maken de nominatie voor het script meer dan terecht.

Het is knap om te zien wat men voor elkaar heeft weten te krijgen met een relatief laag budget van zo'n 20 miljoen dollar, al helemaal als je beseft hoe onervaren een groot deel van de cast en crew was voor aanvang van de productie. All Quiet on the Western Front is sowieso een grote aanrader, maar een Duitstalige film die als underdog hoge ogen gooit in het awardsseizoen mag nog wat extra aandacht krijgen.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

BIOSCOOP [Bioscoop] Poor Things
AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro
AWARDS [Awards] Killers of the Flower Moon

Updates

Reacties

Forum