FilmCentrum

Registreren

Killers of the Flower Moon

door Ramon van Dam

Killers of the Flower Moon

Rubriek: Awards

Regie: Martin Scorsese
Cast: Leonardo DiCaprio, Robert de Niro, Lily Gladstone
Genre: Misdaad / drama / thriller
Lengte: 206 minuten
Première: donderdag 19 oktober 2023
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 16 jaar Geweld Grof taalgebruik
De inmiddels 81-jarige Martin Scorsese lijkt voorlopig nog niet klaar met zijn geliefde medium 'cinema'. Voor Apple maakte hij recent zijn nieuwste misdaadepos Killers of the Flower Moon, waarvoor hij zijn twee trouwe muzen Leonardo DiCaprio en Robert De Niro voor het eerst gezamenlijk voor zijn camera wist te krijgen. De acteurs waren drie decennia geleden al samen te zien in This Boy's Life, maar we hebben toch lang moeten wachten op een samenwerking van dit invloedrijke trio.

DiCaprio is goed in zijn hoofdrol van de ambitieuze Ernest Burkhart, maar het is Lily Gladstone als zijn vrouw Mollie die echt weet op te vallen. Haar acteerwerk is indrukwekkend en krijgt hopelijk wat liefde van de Academy, maar het is teleurstellend dat haar personage een te kleine rol speelt in het geheel van het verhaal. Niettemin laat Gladstone met beperkte schermtijd een blijvende indruk achter.

Killers of the Flower Moon

Jesse Plemons is sinds 2015 bijna elk jaar te zien in een film die genomineerd is voor de Oscar voor Beste Film. De kans lijkt groot dat hij dit bijzondere feitje wederom een vervolg geeft dankzij een kleine, maar belangrijke rol als voormalig Texas Ranger Tom White die onderzoek komt doen naar de mysterieuze moorden op leden van de de Osage-indianenstam.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Grann uit 2017 en biedt een meeslepende blik op een duister, waargebeurd hoofdstuk in de geschiedenis. Wanneer in de jaren '20 olie wordt ontdekt onder het land van de oorspronkelijke bewoners worden ze rijker dan ze ooit hadden durven dromen, maar William "King" Hale (De Niro) laat geen mogelijkheid onbenut om dit geld beetje bij beetje naar zich toe te trekken. De strategie om zijn blanke vrienden te laten trouwen met vrouwen uit de stam en die vervolgens te laten verdwijnen blijkt succesvol, maar ook niet zonder risico's.

Killers of the Flower Moon

Hoewel Scorsese opnieuw het misdaadgenre verkent, voelt Killers of the Flower Moon anders aan dan zijn klassieke maffiafilms. Hij had oude rot De Niro wel wat meer mogen uitdagen om op zijn minst zijn karakteristieke accent te veranderen, maar de combinatie van Oklahoma en het unieke verhaal maken dit tot een film die in de hogere regionen van zijn oeuvre zal belanden.

Met een looptijd van bijna 3,5 uur zou je denken dat de film te lang aanvoelt, maar verrassend genoeg is dit niet het geval. Scorsese weet de aandacht van het publiek vast te houden, en elk moment lijkt welbesteed aan de ontwikkeling van het complexe verhaal en diens personages. Killers of the Flower Moon is een sterk epos dat niet alleen de duur rechtvaardigt, maar ook een diepgaande kijk biedt op een cruciale periode in de Amerikaanse geschiedenis.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro
AWARDS [Awards] Killers of the Flower Moon
OSCARS [Oscars] Everything Everywhere All at Once

Updates

Reacties

Forum