FilmCentrum

Registreren

Maestro

door Ramon van Dam

Maestro

Rubriek: Awards

Regie: Bradley Cooper
Cast: Carey Mulligan, Bradley Cooper, Matt Bomer
Genre: Drama / romantiek / muziek
Lengte: 129 minuten
Première: donderdag 7 december 2023
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 16 jaar Grof taalgebruik Drugsgebruik en alcoholmisbruik
A Star Is Born was in 2018 een dusdanig positieve verrassing dat het hoge verwachtingen opwekte voor Maestro, de tweede film van Bradley Cooper als regisseur. Het feit dat hij opnieuw de hoofdrol speelt - en met name de wijze waarop - wekt echter de indruk dat hij vooral koste wat het kost een Oscar wil winnen voor zijn werk voor de camera. De film bevat talloze beelden van Cooper die een orkest dirigeert, kennelijk bedoeld om zijn verworven vaardigheden te etaleren.

Helaas wordt al snel duidelijk dat Maestro kampt met enkele fundamentele tekortkomingen. Allereerst ontbeert het een interessante verhaallijn, waardoor de kijker slechts oppervlakkige inzichten krijgt in het leven van Leonard Bernstein. Het gebrek aan diepgang in het portret van zijn creatieve proces en persoonlijke worstelingen is teleurstellend. De kijker moet maar geloven dat hij geniaal was, maar waarom? Geen idee, dat ga je hier niet leren.

Maestro

Een ander probleem is het gebrek aan duidelijke motivaties achter de complexe relatie tussen Bernstein en zijn vrouw, gespeeld door Carey Mulligan. Zij levert absoluut een sterke prestatie, maar haar personage van Felicia Montealegre is onderontwikkeld en ondergeschikt. Het waarom achter haar blijvende toewijding aan Bernstein, ondanks zijn buitenechtelijke affaires, blijft onverklaard en dit ondermijnt de emotionele kern van de film.

Wat de film echter wel prijzenswaardig maakt is de uitmuntende make-up, vooral in de overtuigende transformatie van Cooper als Bernstein op latere leeftijd. Helaas is Maestro verder doordrenkt met clichés, zoals het onnodige gebruik van zwart-wit in het begin, wat bijdraagt aan het algehele pretentieuze gevoel dat je krijgt.

In tegenstelling tot Coopers regiedebuut voelt Maestro niet als een evenwichtige prestatie. Het gebrek aan diepgang, een oninteressant plot en clichématige elementen maken het moeilijk om de film te kunnen waarderen. Ondanks de veelzijdigheid van Bradley Cooper als acteur en regisseur slaagt hij er hier niet in de belofte waar te maken.

Oordeel: Waardering: 2,5 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro
AWARDS [Awards] Killers of the Flower Moon
OSCARS [Oscars] Everything Everywhere All at Once

Updates

Reacties

Forum