FilmCentrum

Registreren

Anatomy of a Fall

door Ramon van Dam

Anatomy of a Fall

Rubriek: Awards

Regie: Justine Triet
Cast: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado-Graner
Genre: Drama / misdaad / mysterie
Lengte: 152 minuten
Première: donderdag 12 oktober 2023
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 12 jaar Angst Grof taalgebruik Drugsgebruik en alcoholmisbruik
Anatomy of a Fall, geregisseerd door Justine Triet, is een intrigerend rechtszaakdrama dat zich afspeelt tegen de adembenemende achtergrond van de Franse Alpen. De film vertelt het verhaal van Sandra Voyter (gespeeld door Sandra Hüller) en haar slechtziende zoon Daniel, die samen met haar man Samuel sinds een jaar in een afgelegen chalet wonen. Hun leven neemt een totaal andere wending wanneer Samuel onder verdachte omstandigheden dood wordt gevonden.

Was het een tragisch ongeluk, zelfmoord, of heeft Sandra haar man in een vlaag van frustratie geduwd? De kijker komt te zitten met vragen over waarheid, gerechtigheid en de complexiteit van menselijke relaties, niet altijd met een gesloten antwoord als gevolg. Triet navigeert behendig door de gelaagde plot en laat zien hoe moeilijk het kan zijn om een oordeel te vellen over wat er binnen het besloten domein van een huwelijk plaatsvindt.

Anatomy of a Fall

Sandra Hüller, die in 2016 veel lof kreeg voor haar hoofdrol in Toni Erdmann, is opnieuw zeer sterk als de vrouw wiens leven en relaties zonder genade worden uitgeplozen in de rechtszaal. Haar tegenspeler Swann Arlaud is eveneens goed als haar advocaat en dient niet alleen als haar vertegenwoordiger in de film zelf, maar ook als medium voor het publiek om steeds dieper te graven naar de waarheid.

Na het zien van deze film zal je "P.I.M.P." van 50 Cent nooit meer kunnen horen zonder direct terug te denken aan dit bijzondere verhaal. Ook border collie Messi verdient een eervolle vermelding dankzij een indrukwekkende scène waarbij menig kijker zich zal afvragen hoe ze die hebben kunnen opnemen.

Anatomy of a Fall is af en toe wellicht een tikkeltje klinisch, maar dat past ook wel bij het verhaal dat Triet en medescenarist Arthur Harari wilden vertellen. Het eindresultaat is een drama dat je laat nadenken en niet alle antwoorden zomaar voorschotelt, ondersteund door een prestatie van formaat van Hüller.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste?

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

AWARDS [Awards] Anatomy of a Fall
AWARDS [Awards] Maestro
AWARDS [Awards] Killers of the Flower Moon
OSCARS [Oscars] Everything Everywhere All at Once

Updates

Reacties

Forum