FilmCentrum

Registreren

The Princess and the Frog

door Tom Hamoen

The Princess and the Frog

Rubriek: Bioscoop

Regie: Ron Clements en John Musker
Cast: Anika Noni Rose, Bruno Campos, Keith David
Genre: Animatie / familie / fantasie
Lengte: 89 minuten
Première: woensdag 3 februari 2010
  Meer informatie
  Mogelijk schade tot 6 jaar Angst
Er was eens, in een land hier ver vandaan, een animatiestudio. Ze waren enorm groot en de beste in hun vak. Maar de tijden veranderden en ze besloten de handgetekende animatie, waarmee ze zo beroemd waren geworden, opzij te zetten. Voortaan zouden ze zich op computeranimatie richten, wat deels lukte. Maar toch knaagde het bij het bedrijf en mede door hun belangrijkste wapen genaamd Pixar besloten ze terug te keren naar hun roots. Het resultaat werd The Princess and the Frog.

Komt de titel van deze film u bekend voor? Dat kan kloppen, want de broeders Grimm schreven een sprookje met een vergelijkbare titel, namelijk de kikkerkoning. In deze film loopt het allemaal net iets anders. Door een verwarring is het niet een prinses maar een serveerster die de prins kust, met als gevolg dat ze zelf óók in een kikker verandert. Weggejaagd om wat ze zijn komen de prins en de serveerster terecht in de moerassen van New Orleans, waar heel toevallig de oplossing van hun probleem blijkt te liggen.

The Princess and the Frog

De nieuwe versie van het bekende sprookje is in het eerste deel redelijk uniek voor een tekenfilm. Zorgvuldig wordt het verhaal uitgesponnen en de makers zorgen ervoor dat de personages in de problemen komen waar ze moeten uitkomen. Besteedde Disney in Beauty and the Beast niet veel tijd aan de introductie van zijn personages, nu neemt men rustig de tijd om achtergronden en beweegredenen uit te diepen. Enerzijds is dit jammer doordat het onnodig veel tijd lijkt te kosten, anderzijds is het een goede zet geweest, omdat het het verhaal er behoorlijk rijk aan inhoud op maakt. Zeker aangezien de rest van de film die inhoud soms een beetje mist. Ondanks deze vernieuwingen ligt de film gelukkig geheel in de lijn van voorgaande films van Disney.

Alleen de slechterik van dienst blijft teveel in mysterie gehuld. Zo duurt het vrij lang voordat de kijker weet wat zijn snode bedoelingen zijn, wat afbreuk doet aan zijn charmante maar heerlijk slechte karakter. Dit komt mede doordat hij naar verhouding weinig tijd krijgt om zijn gemene rol te spelen zoals bijvoorbeeld Jafar in Aladdin dat kreeg. Daarnaast zijn de gevaren die de prins en de serveerster tegenkomen nergens echt gevaarlijk, zelfs niet voor een Disneyfilm. Slechts zelden is de film écht spannend, doordat veel avonturenscènes vooral een komische inslag hebben. Eigenlijk zijn slechts een paar scènes echt problematisch voor de personages, al mag dat de pret niet drukken. Tevens zijn deze stukjes voor de jeugdige kijkers misschien een beetje te eng. Maar in die scènes komen de slechte elementen, zoals de slechterik zelf, uiteindelijk wel het beste tot zijn recht.

Op dit gebrek aan gevaar na is er eigenlijk weinig mis met The Princess and the Frog. De animaties zijn prachtig en de boodschap is helder zonder storend te zijn. Ook de personages zijn kleurrijk en divers, van de verwende rijkeluisdochter met grote boezem tot de trompetspelende alligator, die zijn kunsten overigens te danken heeft aan componist Terence Blanchard. Natuurlijk zou je kunnen opmerken dat er wel erg veel personages in de film zitten, maar een kniesoor die daarop let, want allemaal dragen ze iets bij aan het avontuur waarin ze zijn beland.

The Princess and the Frog

Uiteraard mag ook de muziek niet ontbreken. De film speelt zich af in en rond New Orleans en dat is in alle opzichten te merken. Zowel in het verhaal als in de muziek en de prachtige beelden die daarbij horen, New Orleans swingt de pan uit met de typische jazzmuziek. Componist en zanger Randy Newman heeft voor de verandering zijn beste beentje voor gezet en je staat bijna mee te dansen op de heerlijke geluiden die hij tot één geheel heeft samengesmolten. De animators hebben dit afgemaakt met de gebruikelijke danspassen, waarin heel wat personages en voorwerpen passeren. De finale hiervan is niet altijd even goed getimed en er wordt ternauwernood voorkomen dat er verzadiging optreed, maar wederom is het slechts een kniesoor die daarop let.

Al bij al is The Princess and the Frog een film die gezien mag worden. Hij swingt, kent een beetje romantiek, een goed uitgesponnen verhaal, veel vrolijkheid en leuke karakters die in de Nederlandse versie ouderwets goed zijn ingesproken. Minpunten zoals plotgaten, timing en het gevaargehalte van de film zijn er zeker, maar eigenlijk heeft Disney zich met deze film in één klap weer teruggebracht in de richting waar ze vandaan kwamen en hóren. Mocht Roy Disney de film voor zijn dood hebben gezien, dan zal hij ongetwijfeld vredig zijn gestorven in de wetenschap dat het bedrijf van zijn oom ondanks zijn problemen met bestuur weer op de goede weg is. En dat zouden wij dan alleen maar kunnen beamen.

Oordeel: Waardering: 4 / 5

Reacties (15)

GrayFox
donderdag 4 februari 2010 om 22:22

Ik ben benieuwd of deze film me weer dat gevoel uit mijn kindertijd gaat geven. Ik wil m wel zien iig!

Ramon
donderdag 4 februari 2010 om 22:36
Waardering: 4 / 5

Precies, de oude films geven zo'n nostalgisch gevoel, benieuwd of deze dat ook weet over te brengen Glimlach

TomMDP
vrijdag 5 februari 2010 om 02:55
Waardering: 3,5 / 5

de verwijzing naar "a streetcar named desire" was geniaal!

de animatie was prachtige werk... maar persoonlijk voelde ik toch ergens iets missen, het was allemaal net ietsje TE afgelikte animatie naar mijn mening.

ondanks de swingende liedjes, waren het er net iets te veel, werkelijk elk karakter heeft zijn eigen lied, of dat personage nu de hele film meespeelt of 3 minuten... en zoals onze hamoen het al melde: MEER slechterik!

Robert
vrijdag 5 februari 2010 om 09:00

Nou, ik ben ook benieuwd. Al met al heb ik die computeranimatie films toch minder weten te waarderen als de handgetekende films zoals Beauty and the Beast en Pocahontas bijvoorbeeld.
Hopelijk wordt deze film een succes, zodat ze op deze weg verder blijven gaan. Is daar eigenlijk al iets over bekend?

Ramon
vrijdag 5 februari 2010 om 11:05
Waardering: 4 / 5

Disney werkt op dit moment aan Rapunzel en King of the Elves, beide zijn 3D voor zover ik weet...

Tomhamoen
vrijdag 5 februari 2010 om 12:38
Waardering: 3,5 / 5

King of the Elves is gecanceld en Rapunzel word een bijzondere mix van tekenfilm en computeranimatie.

Verder werkt men aan een 3D versie van Beauty and the Beast die onlangs nog een jaar is uitgesteld. Naar het schijnt word dat heel goed.

@TMDP: Daar ben ik het wel mee eens. Maar misschien kwam dat allemaal doordat we wat ouder zijn?

Robert
vrijdag 5 februari 2010 om 16:54

@ Deweb: dat heeft niet alleen maar te maken met leeftijd. De films vanaf De Kleine Zeemeermin (1989) tot aan Tarzan (1999) worden over het algemeen beschouwd als The Golden Age van Walt Disney, beter dan de films erna en ervoor.

GrayFox
vrijdag 5 februari 2010 om 18:20

Een 3D versie van Beauty and the Beast? Daar wordt ik nou niet meteen warm van, maar misschien wordt het wel wat.

Seppe
vrijdag 5 februari 2010 om 20:50
Waardering: 4 / 5

@Robert: De eerstvolgende traditionele tekenfilm wordt een nieuw, lang avontuur voor Winnie the Pooh. Nadien is de verfilming van The Snow Queen aan de beurt, gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen.

Tomhamoen
vrijdag 5 februari 2010 om 21:44
Waardering: 3,5 / 5

@Robert: Dat is ook weer een kant van het verhaal, en in die tijd ben ik toevallig opgegroeit. Al vond ik de films na Tarzan ook nog best te pruimen.

@Grayfox: Het schijnt dat iedereen bij een proefvertoning laaiend enthousiast was.

@Seppe: Waar heb je die informatie vandaan, mocht je dat willen delen?

Tomhamoen
vrijdag 5 februari 2010 om 21:47
Waardering: 3,5 / 5

@Robert: Dat is ook weer een kant van het verhaal, en in die tijd ben ik toevallig opgegroeit. Al vond ik de films na Tarzan ook nog best te pruimen.

@Grayfox: Het schijnt dat iedereen bij een proefvertoning laaiend enthousiast was.

@Seppe: Waar heb je die informatie vandaan, mocht je dat willen delen?

Tomhamoen
vrijdag 5 februari 2010 om 21:48
Waardering: 3,5 / 5

Oeps...

Seppe
zaterdag 6 februari 2010 om 13:36
Waardering: 4 / 5

@Deweb: De plannen van Winnie The Pooh zijn er al sinds juni 2009 ( http://tinyurl.com/ykwdfcc ) en in december van datzelfde jaar lekte ook uit dat The Snow Queen weer in productie zou worden genomen. ( http://tinyurl.com/ygae4ky ). De bronnen waarop ik me toen gebaseerd heb, worden vermeld in de berichten.

Sinds enkele dagen gonst echter het gerucht dat de productie voor The Snow Queen (alweer) werd stilgelegd, maar hiervoor wacht ik nog op bevestiging van andere bronnen. Reden hiervoor zou zijn dat ze, na The Princess and the Frog, niet opnieuw een meisjesachtige film willen maken. Een naamsverandering (zoals bij Rapunzel wordt overwogen) is naar verluidt geen optie, want ook verhaal zou niet bevredigend zijn. Wordt vervolgd... Knipoog

TomMDP
zaterdag 6 februari 2010 om 15:39
Waardering: 3,5 / 5

@ robert: golden age of animation = animatietijdperk van 1929 - midden jaren 50.

jij bedoelt de renaissance of animation (jaren 90)

TomMDP
zaterdag 6 februari 2010 om 15:39
Waardering: 3,5 / 5

@ robert: golden age of animation = animatietijdperk van 1929 - midden jaren 50.

jij bedoelt de renaissance of animation (jaren 90)

Reageren

Je kan enkel reageren als je ingelogd bent.

Direct registreren

OSCARS [Oscars] Oppenheimer
OSCARS [Oscars] The Zone of Interest
OSCARS [Oscars] The Holdovers
OSCARS [Oscars] Past Lives

Updates

Reacties

Forum

Ghostbusters: Frozen Empire